23. okt
 
Kan skryte av vannet
Sør-Varanger scorer lavt i den foreløpige utgaven av Kommunebarometeret 2018. Men vannet i krana er noe av det bedre i kommune-norge.

Publisert: 19.apr.2018 17:22
Oppdatert: 19.apr.2018 17:39

Kommunebarometeret publiseres av Kommunal Rapport hvert år. Her rangeres landets kommuner etter 152 nøkkeltall, på tvers av 12 ulike sektorer. I år ligger Sør-Varanger an til å kunne få hele fire førsteplasser på rene nøkkeltall.

Den foreløpige utgaven for 2018 viser at Sør-Varanger ligger på topp innen sektorene sosialtjeneste (27. plass), saksbehandling (64. plass) og kultur (86. plass).

Økonomi (395. plass), enhetskostnader (389. plass) og barnevern (376. plass) trekker ned.

Tre førsteplasser på vann

Innen vann, avløp og renovasjon kan kommunen få hele tre førsteplasser. Disse er innen vannkvalitet og andel av innbyggere som er tilkoblet vannverk.

– Vi er godt fornøyd med dette resultatet og det viser at vi er på rett kurs. Vi vet vi har gode vannkilder i kommunen. Likevel er det behov for nye utbedringer av ledningsnettet fremover, forklarer konstituert leder Tor Arne Limstrand til SVA.

Limstrand trekker frem skifte av hovedsil på hovedvannverket på Sandnes, jevnlig spyling og god sirkulasjon som mulige årsaker.

Brudd på vannleveranse (396. plass) medfører likevel at VAR-sektoren ikke kommer best ut i undersøkelsen. Limstrand håper at kommunen får et nytt høydebasseng på sikt.

– Dersom det skjer et større brudd er vi sårbare. Vi har kun ett fra før. Vi jobber med saken og kartlegger mulighetene, sier han.

Sosialtjenesten best

Av alle sektorene leverer sosialtjenesten best i kommunen (27. plass). Her har kommunen levert sterke resultater i flere år.

«Sør-Varanger er helt i toppsjiktet i sektoren. Unge mottakere går relativt kort tid på sosialhjelp. Bare 14 prosent av de som får sosialstønad går mer enn 6 måneder på sosialhjelp. Kan andre kommuner lære noe av hvordan Sør-Varanger håndterer dette?», skriver barometeret.

Flere sterke resultater

Kommunen har i tillegg til vann en førsteplass innen sektor for barnehage. Kommunen er best på andel av minioritetsspråkelige barn som går i barnehage.

Kultur er en annen sektor som får høy score da dette prioriteres med ressurser (38. plass) og det er mange kulturarbeidere.

Sør-Varanger har i tillegg en av Norges korteste saksbehandlingstid innen byggesaker (33. plass) og det kastes lite søppel per innbygger målt i kilo (4. plass).

Ordfører: - Har gode tjenester

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) omtaler fremgangen som veldig god og sier utfordringer blir tatt tak i.

– Barnevernet har hatt utfordringer, men jeg har tro på at vi vil se forbedrede resultater i tjenesten fremover.

Rafaelsen er særlig fornøyd med gode resultater innen sosial tjenester og kultur.

Vi er en god kommune med gode velferdstjenester. Det skal vi være stolt av, sier Rafaelsen.

Rådmann Nina B. Øvergaard gir skryt til de ansatte men varsler samtidig om tøffe tak fremover.

– Vi er fornøyd med framgangen, men det er særlig innenfor økonomi at vi har utfordringer.Det er nødvendig at vi tar grep slik at ikke kommuneøkonomien ytterligere forverres, sier Øvergaard.

Ned to plasser totalt

«Nøkkeltallene er langt svakere enn økonomiske forutsetninger skulle tilsi», er hovedkonklusjonen. For Sør-Varanger er driftsresultatet svakt (393. plass), gjelda høy (387. plass) og det er lite reserver på bok (386. plass).

I tillegg viser enhetskostnadene at kommunen bruker mye ressurser på skole og omsorg.

Nettoutgifter til grunnskole per innbygger koster 17.710 kroner, der snittet i landet er på 13.342 kroner (401. plass).

Innen pleie og omsorg er nettoutgifter per innbygger på 24.004 kroner, der snittet er på 17.024 kroner (408. plass).

Andel lærere i ungdomsskolen som oppfyller krav til undervisning (400. plass) er kun lavere i seks andre kommuner.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no