21. okt
mål om halvering: Nornickel har lansert grønn strategi som skal redusere utslippet med 50 prosent av svoveldioksid innen 2019. Saken ble først omtalt av The Independent Barents Observer.
 
Tviler på varslede reduserte utslipp
Flere norske stemmer i miljødebatten er avventende til nyheten fra Norilsk Nickel om reduserte utslipp.

Publisert: 25.des.2017 16:36
Oppdatert: 26.des.2017 20:46

– Hvis dette stemmer er det veldig bra, men klok av tidligere erfaring ønsker jeg å se det før jeg tror på det, sier Pasvik-bonde og tidligere ordfører Cecilie Hansen (Sp) til Sør-Varanger Avis.

The Independent Barents Observer meldte sist uke om at ledelsen i det russiske selskapet Nornickel planlegger store utslippskutt for smelteverket i Nikel.

Vil bli bærekraftig

Det russiske gruve- og smelteverkselskapet har startet en ambisiøs strategi for bærekraftig utvikling.

En av målsettingene er å redusere utslippene i Nikel med 50 prosent innen 2019, skrev selskapet i en egen pressemelding i slutten av november.

Fra norsk side av grensa tas nyheten imot med nøktern optimisme. Ingen spretter champagnekorkene ennå.

Det er ikke første gang at selskapet lanserer planer om store utslippskutt. Tilbake i 2014 ble det hevdet at det ville komme nye oppgraderinger og at produksjonen skulle flyttes til Montsjegorsk.

Dette har enda latt vente på seg.

Ikke til å stole på

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, mener at det må videre press til mot selskap, aksjonærer og importører av råstoffene.

– Det jeg har erfart er at Norilsk-kombinatet ikke er å stole på. Men jeg tror de ønsker å gjøre grep.Eierne Potanin og Deripaska må stilles til ansvar overfor Tesla, Toyota og andre som kjøper metaller av de største forurenserne i Arktis, sier Rafaelsen.

Det er viktig å holde trykket oppe mot eierne og Putin som tillater at de utsetter sine egne innbyggere og naboen for dette, mener ordføreren.

- Forøvrig tror jeg at det at vi setter fokus på oligarkene allerede har hatt positiv effekt. De har behov for å fremstå som «grønne» overfor vestlige kjøpere. Vi må ikke gi opp, sier Rafaelsen til SVA.

Ordføreren har vært engasjert i miljøsaken over lengre tid, og sier det også i 2017 har vært samtaler om temaet med russiske myndigheter.

– Saken ble tatt opp under Putins besøk i Arkangelsk i mars, og med den russiske miljørvernministeren i juni, forteller Rafaelsen.

- Mange lovnader

Cecilie Hansen har vist sterkt engasjement i saken. Hun foreslo i siste periode et mulig søksmål mot den russiske bedriften fra kommunen. Hansen er, som Rafaelsen, også avventende til nyheten.

Dessuten vil miljøet fremdeles være taperen her i nord, hvis man bare flytter produksjonen til et annet sted.

Jeg har fått mange lovnader om reduksjon eller flytting av fabrikk og produksjon. Vi får håpe at det er noe sannhet i dette denne gang, sier Hansen.

Største eier i Norilsk Nickel-konsernet er Vladimir Potanin, som er regnet som Russlands rikeste mann.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ønsker bevis: Cecilie Hansen på besøk i Nikelverket . Hun vil se konkrete endringer, før hun tror på eierne. Arkivfoto: Birgitte Wisur Olsen

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no