14. okt
I SØR-VARANGER: CAAS-Visepresident Wan Jianmin og direktør for den internasjonale CAAS-avdelingen Gong Xifeng ble med på en rundtur i Sør-Varanger i forbindelse med den nye avtalen. Her møter de ordfører Rune Rafaelsen på Hesseng, med Jihong Liu Clarke, Ragnar Pedersen og Snorre Hagen fra NIBIO i bakgrunnen.
 
Kina-teknologi til Svanhovd, Arktis-ekspertise til Kina
Svanhovd-forskerne får tilgang på svære kinesiske ressurser - og kanskje kommer også flere kinesere og andre til stasjonen.

Publisert: 01.sep.2017 15:19
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og det kinesiske landbruksakademiet CAAS (Chinese Academy of Agricultural Science) signerte en samarbeidsavtale onsdag.

Avtalen ble undertegnet samtidig som kunnskapsminister Torbjørn Rød-Isaksen og Kinas forskningsminister Wan Gang hadde møte i Oslo. Ministrene undertegnet en handlingsplan for samarbeid mellom Kina og Norge når det gjelder vitenskap, teknologi og innovasjon.

Den særskilte avtalen mellom NIBIO og CAAS handler om at de kinesiske og norske forskerne skal jobbe sammen om blant annet matsikkerhet, klimatiltak, og trygt og bærekraftig landbruk.

På sikt kan det bli til et felles arktisk senter, mener Wan Jianmin, visepresident i CAAS. Men det er et godt stykke frem i tid. Avtalen betyr ikke umiddelbart at det kommer masse kinesiske forskere til Sør-Varanger - men det betyr at det blir mer samarbeid, uansett om forskere reiser eller kommuniserer på tvers av landegrensene.

Nøyaktig hva NIBIO og CAAS skal jobbe sammen om, er ennå ikke klart.

- Vi lager nå en handlingsplan sammen med kineserne, og om noen måneder håper vi å ha klart konkrete felles prosjekter. Vi er i ferd med å skrive flere søknader om støtte fra norsk side, og vi føler oss trygge på at Kina også følger opp med ressurser til forskning, sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Våga Pedersen i NIBIO.

Arktisk tiltrekning

NIBIOs forskningsstasjon ligger på Svanhovd i Sør-Varanger. Der er forskerne midt oppi det arktiske klimaet, og dette er noe av det som har tiltrukket de kinesiske forskerne.

- Vi har ikke slike forhold noen steder i Kina. Derfor er vi spesielt interesserte i å ha tilgang til det, og å kunne følge med på hvordan det utvikler seg nå mens klimaet forandrer seg. Vi ser også mange muligheter i det arktiske landbruket, og å se hvordan naturen her utnyttes, sier Jianmin.

Landbruks- og naturutnyttelsen i kalde strøk er spesielt interessant for kineserne. De har enorme folkemengder å fø på, og ønsker å gjøre landbruket sitt så effektivt som mulig.

Svære ressurser

Fra norsk side får forskerne på NIBIO økt tilgang til et av verdens fremste forskningsmiljø, forteller Pedersen i NIBIO. Det hjelper med å utvikle det som skjer på Svanhovd.

- Kina sitter på mye vitenskap og teknologi som vi ikke har tilgjengelig her. De er i ferd med å bli verdensledende på mange vitenskapsfelt, sier han.

Avtalen har også som mål å få med flere norske institusjoner på Svanhovd. Avtalen med kineserne åpner spesielt for at Veterinærinstituttet kan hive seg med fremover, om det blir aktuelt for dem.

- Vi kan bli et knutepunkt for mange aktører i Norge og Kina, mener Pedersen.

Kinesiske forskere har riktignok allerede hatt tilgang til NIBIO. Deriblant har Jihong Liu Clarke jobbet og representert kineserne på Svanhovd-stasjonen i flere år. CAAS-lederne er opprømt over å kunne utvide samarbeidet.

- Viktig med annet enn olje

Ordfører Rune Rafaelsen har koplet seg på NIBIO for å etablere kontakt med de kinesiske forskningsmiljøene, og for å vise at kommunen støtter opp om samarbeidsplanene. For ham er det viktig å utvikle mulighetene i Sør-Varanger også utenom de mulige petroleumsutsiktene i Barentshavet.

- Nå viste en av de mulige brønnene seg å være ganske tom, og verden går mot mindre oljebruk. Det er viktig å gjøre Sør-Varanger til en attraktiv kommune på mange områder, ikke bare for olje og gass. Jeg ser på dette som et av de første stegene for å utvide de andre mulighetene i kommunen, sier ordføreren.

Han sier seg samtidig veldig stolt av at Sør-Varanger går i front for resten av landet når det gjelder internasjonal forskning.

NIBIO har nettopp miljøvern og grønn teknologi som et av hovedområdene sine.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no