7. des
MESTER: Zhang Lu kalles "master of Guzheng" på en rekke sider på internett som omhandler hennes musikalske ferdigheter.
 
Kinesiske juletoner
Musikeren Zhang Lu holdt onsdag en julekonsert utenom det vanlige på Scandic Hotel Kirkenes.

Publisert: 01.jan.2017 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Rundt et dusin møtte opp for å overvære konserten, som inkluderte både kinesiske og norske melodier.

– Zhang Lu er en gedigen stjerne i Kina og Asia generelt, forteller hotellsjef ved Scandic Kirkenes, Steffen Mong.

Lu er medlem i China National Music Orchestra, og spiller det tradisjonelle kinesiske strengeinstrumentet Guzheng.

Musikeren har holdt flere konserter i Norge tidligere; hun har blant annet opptrådt flere ganger i Båtsfjord, opplyser Mong.

På YouTube ble det for en uke siden lagt ut en video av en opptreden fra Tromsø bibliotek og byarkiv.

Kulturutveksling

Konserten ble holdt i forbindelse med det internasjonale samarbeidet Sino-Nordic Assosiation, der målet er å etablere kulturutveksling mellom Kina og Norge, forteller Svein-Harald Robertsen i forkant av opptredenen.

David-Mirko Jenis, som er ansvarlig for det Berlevåg-registrerte Sino-Nordic Assosiation, var også tilstede under konserten.

– Zhang Lu har blant annet opptrådt i Carnegie Hall, St. Petersburg og Israel. Hennes første opptredener i Norge har funnet sted her i Nord-Norge, opplyser Robertsen.

I samarbeid med Yanqiu He oversatte Robertsen Zhang Lus ord til engelsk og norsk.

Glede og harmoni

Kina er en gammel nasjon; den lengstlevende kontinuerlige sivilisasjonen gjennom 5000 år. Guzheng er et tradisjonelt kinesisk instrument, med røtter 2500 år tilbake i tid. Det blir sagt at Guzheng fremmer glede og harmoni, forteller Lu.

– Instrumentet har en pentantonisk skala; det vil si at instrumentet har en skala på fem toner. Samtidig kan man gjennom ulike spilleteknikker blant annet vri tonen og skape vibrato. Tradisjonelt hadde instrumentet tolv strenger, mens det i dag er aller vanligst å bruke 21. Guzheng var til å begynne med et soloinstrument, men brukes i dag i orkestere, og i musikksjangere som jazz og rock, opplyser hun.

Guzheng er det andre mest populære instrumentet i Kina, kun slått av piano. Rundt seks millioner mennesker i Kina lærer seg å spille Guzheng, forteller Lu.

Støtter grunnskole

Konsertens første stykke var en vennskapsmelodi. Den ble skrevet som en hyllest fra komponisten til en kjær venn. Da vennen døde, bestemte komponisten seg for aldri mer å spille Guzheng, sier Lu.

– Lu fremførte denne sangen for en gruppe politikere i forkant av OL i Beijing i 2008, opplyser Robertsen.

Blant de andre stykkene på programmet, var en kinesisk måneskinnssonate, og en egen versjon av sangene «Glade jul» og Trygve Hoffs «Nordnorsk julesalme». Til de to sistnevnte ble Lu akkompagnert av Anita Bastholm, som er fra Berlevåg, på piano.

Frivillige donasjoner fra publikum på konserten vil gå til grunnskolen i den kinesiske landsbyen Xiahu, som ligger i provinsen HuaiBei i Chicheng-området.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no