21. okt
 
Kirkenes, 1947-48
– Jeg fant bildene i et gammelt album da jeg drev og ryddet, forteller Thea Bye.

Publisert: 12.apr.2018 15:59
Oppdatert: 13.apr.2018 18:49

Thea Bye forteller at hun fant et gammelt album under en opprydning, og der var det flere fine bilder tatt under gjenreisninga av Kirkenes.

– Bildene er tatt av en som het Sjødin, jeg husker han, men ikke fornavnet hans. Jeg tror han jobbet på Sydvaranger, og han fotograferte veldig mye. Jeg mener at alle bildene er tatt i 1947 og 1948, forteller Bye.

På baksiden av ett av bildene har foreldrene til Thea Bye skrevet til sin datter, en av Theas lillesøstre, Magny. Hun gikk på skole utenbys og fikk pakke hjemmefra. På bildet har de merket av huset med en x.

– Flere av arbeiderhusene på Haganes brant ikke ned under krigen. Vårt hus ville brent ned, hadde det ikke vært for min storesøster. Hele byen stod i brann og vi var på vei til tunnelen i Bjørnevatn. Da fant hun ut at hun skulle tilbake og hente ei dyne. Utenfor huset stod sjåen i brann. Der var det do og vedlager, og det brant så godt at det hadde begynt å ta fyr i vinduskarmen på huset. Hun fikk slokket i vinduskarmen, hentet dyna og dro avgårde. Stor var gleden da vi kom tilbake og så at huset var reddet, forteller Thea Bye.

Hvis noen av våre lesere husker Sjødin eller kjenner igjen husene på bildene, ta gjerne kontakt med SVA.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no