15. okt
DISTRIKTENE: Disse stasjons- og kontordistriktene blir underlagt Finnmark politidistrikt. (Illustrasjon: Politiet)
 
Kirkenes-politiet sammen med Nord-Varanger og Tana
Kirkenes blir en del av samme politistasjonsdistrikt som blant andre Tana, Vadsø og Vardø. Og det gir bare muligheter, mener politimesteren.

Publisert: 17.jan.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Fredag presenterte politidirektør Odd Reidar Humlegård Politidirektoratets endelige forslag til hvor lensmannskontorene og politistasjonene skal være landet rundt. For Finnmarks del gikk det slik Finnmarks politimester, Ellen Katrine Hætta, ønsket i sitt innspill i slutten av fjoråret.

I Politidirektoratets forslag deles landet inn i totalt 116 såkalte tjenesteenheter. Finnmark politidistrikt får fire slike enheter, og hver tjenesteenhet inkluderer flere lensmannskontor og/eller politistasjoner.

Kirkenes politistasjon blir administrativt senter for én av disse tjenesteenhetene, i det som blir Varanger politistasjonsdistrikt.

Distriktet inkluderer politistasjonene og lensmannskontorene i hele Varangerhalvøya og Sør-Varanger pluss hele Tana kommune. Alle disse forblir der de er, bortsett fra at Nesseby lensmannskontor legges ned.

Flytter ikke folk

Å samle disse stedene i ett slikt distrikt betyr mer samarbeid på tvers av kontorene, ifølge Hætta.

- Vi kan bruke ressursene mer fritt innenfor området, der de trengs til enhver tid. Vi kan også gjøre administrasjonsarbeidet mer effektivt, mener politimesteren.

Men det betyr ikke flytting av personell i skrivende stund. Det betyr heller ikke kutt i stillinger, nødvendigvis.

- Det handler mer om at de enkelte arbeiderne får spesialisert seg mer på oppgaver. Når man blir god på en type oppgave, bruker man mindre tid på det. Slik effektiviserer vi drifta, sier hun.

- Vi skal snakke med kommunene for å diskutere tjenestetilbudet fremover. Det ser vi fram til, legger Hætta til.

Flere kutt sørafor

Politidirektoratet foreslår å bare fjerne ett lensmannskontor i Finnmark. Det er lensmannskontoret i Nesseby, som vil dekkes av lensmannskontoret i Tana. Ellers beholdes alt av lensmannskontor og politistasjoner rundt om.

Politimesteren i Finnmark hadde uttalt at de lange avstandene og værforholdene i fylket gjør det nødvendig med de kontorene som er, bortsett fra Nesseby. Direktoratet sa seg enige i Hættas innspill.

- Politidirektoratet er enig i at potensialet for effektivisering av den lokale strukturen er mindre for Finnmarks vedkommende enn for øvrige politidistrikter, skriver direktoratet i avgjørelsen.

Hætta er glad for at Politidirektoratet har hørt på hennes innspill.

- Dette er en viktig milepæl, men vi er på ingen måte i mål med endringsarbeidet. I årene fremover skal vi styrke polititjenesten for befolkningen, ved hjelp av nye teknologiske verktøy og nye måter å jobbe på, sier politimesteren.

Resten av landet ligger an til å miste flere lensmannskontorer enn Finnmark. Totalt 126 lensmannskontorer eller politistasjoner blir lagt ned over hele landet, og sju nye opprettes. Kuttene er størst i Sør-Norge.

Kommunene som er berørt av endringene har frist til 10. mars på å klage. Politidirektoratet sender sin vurdering av de eventuelle klagesakene over til Justis- og beredskapsdepartementet i april, og det er departementet som tar den endelige avgjørelsen. Forandringene gjøres i løpet av sommeren i år.

Omorganiseringen

  • Øst-Finnmark og Vest-Finnmark politidistrikt er allerede samlet til ett politidistrikt, Finnmark politidistrikt. Ellen Katrine Hætta i Kirkenes er politimester for hele Finnmark. Dette forandres ikke i Politidirektoratets forslag.
  • Politidirektoratet foreslår at Finnmark politidistrikt skal inneholde fire lensmanns- og politistasjonsdistrikt, med 17 tjenestesteder fordelt på disse.
  • De fire lensmanns- og politistasjonsdistriktene blir Alta lensmannsdistrikt, Hammerfest politistasjonsdistrikt, Porsanger lensmannsdistrikt, og Varanger politistasjonsdistrikt.
  • Varanger politistasjonsdistrikt vil ha disse tjenestestedene: Kirkenes politistasjon, Berlevåg lensmannskontor, Båtsfjord politistasjon, Vadsø politistasjon, Vardø politistasjon og Tana lensmannskontor.
  • Kirkenes blir administrativt senter for Varanger politistasjonsdistrikt.
 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no