21. okt
SOLGT GODT: Bøkene til Aud Midtsund nærmer seg et salg på en million bøker. Det liker redaktør Christine Lunde Nyborg i Schibsted forlag svært godt.
 
Kirkenes selger godt
Forfatter Aud Midtsund skriver om sitt barndoms Kirkenes i sine bøker. I disse dager er hun tilbake for å skaffe inspirasjon og bla i gamle arkiver.

Publisert: 21.okt.2013 15:44
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Midtsund er forfatteren av seriene «Karoline» og «Malmbyen», som begge foregår i Kirkenes og Sør-Varanger. Schibsted forlag vil ikke ut med hvor godt bøkene har solgt på landets kiosker og dagligvarebutikker, men bekrefter at «Malmbyen» hadde et totalopplag på cirka 500 000 bøker, mens «Karoline» har et foreløpig opplag på cirka 350 000.

Gullgraving

Selv sier Aud og redaktør Christine Lunde Nyborg i Schibsted forlag at de er i Sør-Varanger for å drive gullgraving.
– Vi skal treffe folk som har mye innsikt i det som har foregått her, vi skal bla i arkiver og vi skal treffe lesere av bøkene mine. Mange av de som har informasjon er jo gått bort, men jeg tror det skal være masse å hente her, sier Midtsund.
«Malmbyen» var en serie på 22 bøker som tok for seg livet i Kirkenes, fra starten i 1910. Da er malmeventyret i full gang og byen vokser raskt fra å være et lite lokalsamfunn til å bli en by med 3500 innbyggere.
68 år gamle Midtsund er født og oppvokst i Sør-Varanger, men flyttet sørøver for 46 år siden. Bortsett fra en litteraturkonferanse hun deltok på for noen år siden, har hun ikke vært her siden.
– Jeg har ikke familie her og de jeg kjenner er jo i ferd med å dra på årene. Nå var det på tide å komme oppover igjen. Det er litt vemodig å komme tilbake hit. Jeg vokste opp på Haganes og savner Dampskipskaia og strandpromenaden, sier Midtsund.

Arkivsøk

Tschudi Shipping Company har invitert forfatteren og hennes redaktør, Christine Lunde Nyborg, til Sør-Varanger i forbindelse med bokserien «Karoline», som er kommet til bok seks. I forbindelse med at selskapet skal flytte kontorene sine, skal Midtsund få gå gjennom arkivene. De skal også få ta sikkerhetskurs og gå gjennom anlegget på Sydvaranger gruve. Midtsund og Lunde Nyborg skal også møte leserne og avlegge Grenselandmuseet et besøk.
– Jeg er godt i gang med «Karoline»-bøkene. Jeg har stoff nok til mange bøker ennå og tror nok også denne vil passere 20 bøker. Jeg skriver om Sydvaranger, Nordens klippe, sep-verk og annet som har preget denne kommunen.
Hun mener at et besøk til Sør-Varanger nå vil sette fart i produksjonen, så her vil det gå unna med skrivingen. Disse dagene blir en reise i min egen fortid.
– Det hender at jeg er så inne i bokskrivingen at jeg kaller mannen min navn fra bøkene mine og at jeg står opp midt på natta og begynner å skrive.

Naturterapi

Forfatter Midtsund begynte å skrive i voksen alder. Hun drev en naturmedisinskole, men solgte denne da hun var 62 år.
– Jeg angrer på at jeg ikke begynte å skrive før, men etter at jeg startet på forfatterskapet har det gått fort. Jeg skriver og gir ut seks-sju bøker i året, så jeg skriver fort. Tilbakemeldingene varmer. Jeg er veldig aktiv på sosiale medier og mail og her kommer jeg i kontakt med leserne mine. Tilbakemeldingene jeg får er udelt positive. Mange melder tilbake at de kjenner seg igjen og at de tror det er akkurat deres bestefar jeg skriver om. Det er artig. Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen og inspirasjonen jeg får ved å være her oppe. Jeg er så glad i byen som ble kalt den glemte, vakre byen. Jeg må innrømme at den ikke er så vakker akkurat nå og blir litt trist når jeg ser alle de firkantede husene, men jeg gleder meg til de tre dagene jeg skal være her, sier Midtsund.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no