21. okt
SIKKERHET: Rolf-Arne Kurthi holdt foredraget om sikkerhet på Kirkenes skole.
 
Kirkenes ungdomsskole med fokus på sikkerhet
Onsdag kveld avholdt Kirkenes ungdomsskole et foreldremøte om sikkerhet og beredskap i skolen. Tidligere på dagen ble ansatte og elever drillet i beredskap.

Publisert: 05.mar.2017 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Kirkenes ungdomsskole satte onsdag sikkerhet og beredskap på agendaen. I løpet av dagen hadde skolen et opplegg for både ansatte og elever, hvor de skulle lære hvordan man skal takle en uforutsett hendelse var fokus.

- Vi har hatt en runde med elevene tidligere i dag. Vi har snakket om skoleskytinger, eller det vi kaller pågående livstruende vold (PLIVO). Det er et vanskelig tema, fordi folk blir redde. Samtidig er det stor forskjell mellom alderstrinnene, kunne Rolf Arne Kurhti fra firmaet Sikkerhet AS fortelle et knippe foreldre som onsdag kveld hadde møtt opp på foreldremøte. Han har lang fartstid fra både Forsvaret og politiet, samt bred kunnskap om sikkerhet og beredskap knyttet til situasjoner som kan finne sted på skoler.

- Følg med!

Kurthi fortalte de oppmøtte foreldrene at terror og skoleskytinger i andre land skaper uro og uforutsigbarhet. Samtidig som trusselvurderingen til PST legger grunnlaget for hvordan vi stiller oss til problematikken. Det betyr at man ikke må være naive, for det kan skje i Norge også. Det viste 22. juli. Hans oppfordring til foreldre var å følge med. Være tilstede.

- Salen burde vært helt full, det burde ikke vært en eneste ledig plass her i kveld. For det er hos de foresatte nøkkelen ligger. Den ligger på hjemmebane, hvor foreldre kan fange opp hva ungene driver med. Følg med! sa Kurhti.

- Det handler om hverdagsberedskap, fortsatte han og viste til at det forebyggende arbeidet er viktig.

Klart budskap

Kurhti la lite mellom ordene da han fortalte foreldrene om forebyggende arbeid, krisehåndtering, og ulike observasjoner som var verdt å merke seg dersom noen faller utenfor. Og skulle en alvorlig hendelse først være ute hadde han ett klart budskap til foreldrene:

- Dersom det er en pågående hendelse på skolen, bli for all del hjemme! Dere skaper større fare for ungene deres dersom dere velger å dra til skolen.

Fornøyde foreldre

Flere av foreldrene som møtte opp mente informasjonsmøte var et godt grep av skolen. Spesielt siden det er lett å være naiv.

- Jeg synes det var veldig bra, men det var synd det ikke var flere tilstede. Det er kjempeviktig, og det er noe litt usynlig, men som vi godt kan snakke mer med ungene om, sier Unni Sildnes når møtet er avsluttet.

- Det er kjempebra at skolen har tatt tak i det, for at ungene og vi kan bli mer bevisste, ha det i ryggmargen tror jeg er viktig. Det gjør at man kan se hva man kan gjøre, ja, ikke kun når det er en dramatisk hendelse som skoleskyting, men også ellers fortsetter Sildnes som mener forebygging er viktig.

May Winnberg er enig.

- Det er viktig. Så er det også viktig å forstå at slike hendelser skje her også, og ikke bare av de store gruppene ute i verden. Men jeg savnet litt mer fokus på det forebyggende arbeidet, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no