20. okt
INNGRODD GJERDE: Det er faktisk et gjerde innenfor disse buskene. Det er bare skjult av en hel meter med buskas. Arne Alexandersen håper folk får øynene opp for det som er på utsiden av hagene. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Kirkenes-veiene gror igjen
Arne Alexandersen ber innstendig hageeiere om å ta seg av buskaset også på utsiden av gjerdene. Det er ikke bare stygt, men trafikkfarlig noen steder.

Publisert: 12.aug.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

- Jeg har bodd her hele livet, og jeg husker hvor fint det var før i tiden. Det ble stelt både i og utenfor hagene. Nå er det overgrodd her i byen, mener Arne Alexandersen

Han viser oss rundt i gatene, der det tyter gress, ugress, blomster og buskvekst ut forbi folks hagegrenser, enten det er gjerde eller ikke. Det har lite å si om hagene innenfor er rotete.

- Det er mange fine hager, men det utenfor gjerdet glemmes. I år har det også grodd mye på grunn av været, så det merkes ekstra, sier Alexandersen.

Han er forundret over at såpass mange folk ikke ser ut til å bry seg om hvordan det ser ut rett utenfor gjerdene. Ikke bare for utseendets skyld, men også for sikkerheten.

- Det er kjempefint om vi kan få det til å se pent ut, men tryggheten er viktigere. Min mor går med rullator, og har opplevd at det kan være trafikkfarlig i enkelte kryss. Skoletiden begynner også snart, og da er det mange barn som kan måtte vandre ut i veien, sier han. Han viser ett sted der det er en hel meter med buskas inn til gjerdet, midt i et kryss, på et sted uten fotgjengerfelt.

Begrenset kommunalt

Det er begrenset hva kommunen får gjort med saken.

- Det er hageeierne og treeierne som har ansvaret for å klippe vekstene fra hagene deres. Loven sier det, og vi viser til Vegvesenets retningslinjer der, sier kommunens drifts- og vedlikeholdssjef Ivar Kaski.

Kaski oppfordrer derfor hageeiere til å ta seg av buskaset også på utsiden av gjerdene. Men det er begrenset hva kommunen selv får gjort med saken. De håndhever nemlig ikke bestemmelsene, utenom å selv ta en rydderunde iblant rundt om i kommunen.

- Av og til må vi ta en sjau der vi drar rundt og beskjærer. Det skjer stort sett på høsten, og da tar vi først og fremst for oss de områdene som er trafikkfarlige og der det kommer i veien for brøytingen. Vi har ikke ressurser til å ta alt, sier han.

Kommunen har ikke for vane å fakturere hageeierne for det.

Kan bli medansvarlig

På spørsmål om hvorfor de ikke presser hageeierne mer, mener Kaski det er fordi det koster mer enn det smaker å gå igjennom alle de nødvendige prosessene for å fakturere grunneierne for klipping.

Likevel kan det få konsekvenser for huseierne om de ikke gjør noe, og buskas eller trær blir stående til hinder.

- At vi rydder iblant, fritar ikke grunneieren. Om det skjer en ulykke på grunn av at det er planter eller trær i veien, blir grunneieren medansvarlig for ulykken, påpeker Kaski.

Alexandersen har en oppfordring til hageeierne uansett.

- Det handler litt om å bry seg. I mange tilfeller er det 15 minutters arbeid med å klippe utenfor gjerdet eller eiendomsgrensa. Det kan også bli en smitteeffekt. Når jeg klipper utenfor gjerdet, gjør gjerne naboen det også, sier han.

Slik er buskreglene

Ifølge Vegloven skal hageeiere holde trær og buskas fra hagene sine slik at de ikke er til hinder for trafikk eller fotgjengere utenfor området. Det gjelder både sikt og fysisk hindring.

Vegvesenet utdyper disse reglene. Ifølge dem skal det ikke være noen greiner under tre meters høyde over fortau, og det skal ikke være greiner under fem meters høyde over veier.

Det vil si at busker og liknende skal holdes innenfor eiendomsgrensene om det er vei eller fortau på andre siden av grensa.

Om avkjørselen munner ut i offentlig vei eller gang- og sykkelvei, må hekk eller gjerde være klipt til slik at man ser ut i veien. Dette kan gjøres ved å sette opp hekken slik at den skråner utover, eller å holde hekken under en halv meter høy i det gjeldende området.

Det skal være slik at når man står fire meter inne i innkjørselen, skal det være fri sikt et visst antall meter på hver side. Det er alt fra 20 meters sikt ved 30-sone, til 30 meter ved gang- og sykkelvei, til 90 meters sikt ved 70-sone.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no