22. okt
LOKALISERINGSDEBATT: Usikkerheten som kommunestyrevedtaket 15. februar har skapt åpner for en ny lokaliseringsdebatt, mener direktør Cristian Valdes Carter ved Kirkenesbase. (Arkivfoto: Kirkenesbase).
 
Kirkenesbase vil ha utviklingssamarbeid
Kirkenesbase har levert inn et tilbud om samarbeid om utvikling av stamnetterminal til Sør-Varanger kommune.

Publisert: 04.mar.2017 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Dette ble gjort etter at kommunen i slutten av januar sendte ut en invitasjon til fire aktører (CCB/Kimek/Barlindhaug, Norterminal, Tschudi og Jakobsnes Utvikling).

 - Jeg har tidligere stilt spørsmål ved at kommunen starter opp en slik tilbudsprosess før lokaldemokratiet har sagt sitt om lokalisering av stamnetterminal, og jeg kan jo ikke se hvor denne prosessen skal forankres nå etter et kommunestyrevedtak som klokkeklart peker på Høybukta vest, sier direktør Cristian Valdes Carter.

Usikkerhet

Han mener at signalene som kom frem om stamnetterminalsaken i avisartikkelen sist tirsdag skaper stor usikkerhet.

- Vi er opptatte av ryddige og forutsigbare prosesser og det er alt annet en heldig at det fortsatt sendes ut uklare signaler om hvor kommunen ønsker ny stamnetterminal. Det er meget bekymringsfullt at en tilsynelatende ikke vil respektere et enstemmig kommunestyrevedtak. Et vedtak som burde bety at alle parter kan komme videre i prosessen. Når alt dette er sagt så er jeg egentlig ikke overrasket over denne siste vendingen i saken. Underveis i KVU-prosessen har både stat og næringsaktører tatt initiativ til samlokalisering og samling, men hver gang aktørene har nærmet seg hverandre så har det kommet et trekk fra Sør-Varanger kommune som tilrettelegger for det motsatte. Nå har de klart det igjen ved at de har innhentet tilbud på ulike lokasjoner. Bordet er nå dekket for omkamp og en ny runde med lokaliseringsdebatt. Alt dette i strid med kommunestyrevedtaket den 15. februar, sier Valdes Carter.

Han mener at det samme gjelder for mulighetsstudien som administrasjonen har bestilt.

- En slik rapport vil heller ikke tilføre noe så lenge en ennå ikke kan vite hva som skal eller kan etableres i et stamnetterminal-område. Ingen av de områdene som administrasjonen har utpekt er regulerte. Samtidig er det jo også slik at det er de private aktørene som vil stå for største delen av innholdet og investeringene i et nytt næringsområde. Kommunen kunne heller ha brukt pengene på å opprettholde utvalg for miljø og næring, og det til en tredel av kostnaden som nå går til konsulenter, sier Valdes Carter.

Nå spør han hvor lenge skal en få lov til å holde på med dette.

- Prosessen som de har igangsatt undergraver også det statlige arbeidet som har pågått i flere år. Staten har gjennomført en nøye kartlegging og utsiling av alternativer og vi har både Kystverket sin farledsutredning, KVU-rapporten, en ekstern kvalitetssikring og en beslutning fra Regjeringen. Alle har konsekvent pekt på Høybukta vest.

Gå videre med Høybukta vest

Valdes Carter viser til brevet som Kirkenesbase har mottatt fra ordfører og kommentarene til varaordfører.

- Det er jo åpenbart at kommunestyret har valgt å gå videre med Høybukta vest og jeg forstår godt at det reageres dersom en bare fortsetter å arbeide med andre havnealternativer uavhengig av vedtaket i kommunestyret. Jeg har tidligere stilt spørsmål ved at kommunen starter opp en tilbudsprosess og et arbeid med en mulighetsstudie før lokaldemokratiet har sagt sitt om lokalisering, og jeg kan i alle fall ikke forstå hvor dette skal kunne forankres nå etter et klokkeklart vedtak i kommunestyret.

Han viser også til Arbeiderpartiet sin egen pressemelding etter kommunestyremøtet 15. februar, der det klart går fram at det nå igangsettes en prosess for utbygging på Høybukta vest.

- Det er nok flere næringsaktører som i disse dager vurderer å levere inn tilbud om samarbeid. Alle disse har lagt ned enormt med tid, ressurser og midler og er nå helt avhengige av forutsigbare prosesser. Når alt dette er sagt så er jeg egentlig ikke overrasket. Underveis i KVU-prosessen har både staten og næringsaktørene selv tatt initiativ til samlokalisering og samling, men hver gang aktørene har nærmet seg hverandre så har det kommet et trekk fra kommunen som tilrettelegger for det motsatte. At det nå legges opp til at alle næringsaktører skal komme opp med egne alternativer, i prinsippet hvor som helst i kommunen, er nettopp et eksempler på det. Jeg har tidligere nevnt Ellinghavn som et eksempel på det samme, sier Valdes Carter.

Lokalisering

Han mener at dette åpner for en ny lokaliseringsdebatt.

- I tillegg undergraver dette også et statlig arbeid som har pågått i flere år. Husk at staten underveis har gjennomført en nøye kartlegging og utsiling av alternativer. Vi har både farledsutredning, KVU-rapport, ekstern en kvalitetssikring og en beslutning fra Regjeringen. Alle peker konsekvent på Høybukta vest, understreker Valdes Carter i Kirkenesbase.

- De må snart våkne før det hele fremstår som fullstendig useriøst. Det er helt avgjørende for den videre prosess at politikerne nå får en slutt på denne splitt og hersk-praksisen til administrasjonen og tar kontroll over det som skjer i kommunen. Denne saken krever politisk styring. Jeg leser i ulike medier i dag at regjeringen har startet pengedrysset i forbindelse med Nasjonal transportplan. Ikke uventet er det de prosjektene med minst konflikt som blir prioritert, sier Valdes Carter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no