7. des
IGJEN: Utenriksminister Børge Brende kommer til Kirkeneskonferansen også i år, mens Murmansk-guvernør Marina Kovtun ikke er med denne gang.
 
Kirkeneskonferansen helt fulltegnet
296 konferansedeltakere og tyve pressefolk har meldt sin ankomst til Kirkeneskonferansen.

Publisert: 09.feb.2016 12:22
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

– Pågangen er større en noen gang. Vanligvis har vi hatt litt å gå på, sånn rundt ti ledige plasser, men i år er vi fulltegnet og vel så det. Jeg måtte nettopp avvise en statssekretær, konstaterer Arve Tannvik i Kirkenes Næringhage.

I år som i fjor har utenriksminister Børge Brende innlegg på konferansen. Murmansk-guvernør Marina Kovtun er ikke med i år. Det er førsteviseguvernør Aleksej Tjukavin som holder Russlands innlegg i den første bolken av konferansen «Den politiske utviklingen i nordområdene».

– Vi har godt med russisk deltakelse også i år, og det er jeg veldig glad for. Tradisjonelt er Kirkeneskonferansen den konferansen i Norge som har hatt størst russisk deltakelse, uten at jeg helt har sammenlignet hvordan vi nå ligger an i forhold til Tromsø. Det er veldig viktig for oss å ha russerne med oss. Vi som bor her, er avhengige av å opprettholde kontaktnettet, sånn at vi ikke må begynne på nytt når forholdet normaliseres, understreker Tannvik.

Stor integrasjon

Konferansearrangøren understreker også at han syns det er fint at utenriksministeren kommer til Kirkenes også i år.

– Fordi Russland nok oppleves på en helt annen måte i Kirkenes enn i Oslo, og det tror jeg det er bra at Børge Brende får oppleve. Han møter et Kirkenes som i stor grad er integrert med vår nabo i øst, og med en så stor grad av integrasjon er det klart at det ikke blir enkelt å leve med konsekvensene av storpolitiske vedtak. Når det er sagt, så har jeg ikke støtt på noen som ikke støtter opp under sanksjonene.

Mer trøkk

Også den lokale deltakelsen er stor.

– Og vi ser at veldig mange legger møtene sine til Kirkenes i forbindelse med festivalen og konferansen.

Programmet ble laget ferdig i oktober.

– Siden den tid har vi fått mer trøkk på flyktningspørsmålet, og Sydvaranger er lagt ned. Skulle vi laget programmet i dag, så ville vi nok justert det noe. Når det er sagt, så er vi likevel godt fornøyd med programmet. Vi har ingenting å skjemmes over, kommenterer Arve Tannvik.

De store temaene i konferansen, ved siden av den politiske utviklingen i nordområdene er: «Det største vekstpotensialet ligger i nord». «Innovasjon og omstilling». «Nordområdene i et utviklingsperspektiv». Og «Logistikk».

Den nordlige sjørute

I den siste del av programmet stiller Felix Tschudi fra Tschudi Shipping Company spørsmålet om Den nordlige sjørute er lagt på is.

Herman Jørgensen fra GAC UK har et innlegg om den maritime utviklingen i de nordlige områdene og Gudrun Rollefsen fra Barents Naturgass tar for seg hvordan utviklingen av LNG vil påvirke infrastrukturbygging i den nordlige områdene.

Konferansen arrangeres i samarbeid mellom Kirkenes Næringshage, Barentssekretariatet og Sør-Varanger kommune.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no