16. okt
DACHS: Denne dachsen var en av kjæledyrene som ble kontrollert ved Grensekontrollstedene i Nord-Norge.
 
Kjæledyrkontroll på grenseovergangene i Nord-Norge
Fredag gjennomførte Mattilsynet og Tollvesenet kjæledyrkontroller av alle biler og reisende på seks av grensestasjonene i Nord-Norge.

Publisert: 21.aug.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Neiden var en av grensekontrollstedene. her ble fem hunder kontrollert. Alle hadde alt OK. En hundeeier spurte om å få ta hunden med på handletur til Finland uten papirer, men fikk avslag.

– Selv for dagsturer gjelder de samme reglene, sier kommunikasjonsrådgiver Charlotte Tokle Schytte ved Mattilsynet region nord.

Regler og krav

Det er klare regler og krav som skal oppfylles for å reise på ferie med kjæledyr eller ta med et dyr fra et annet land til Norge. Blant annet skal hunder som innføres til Norge fra Sverige ha eget EU-pass, chip og de skal være behandlet hos veterinær mot revens dvergbendelorm. Kommer du fra Finland behøver du ikke behandle med ormekur, men dyret skal være vaksinert mot rabies.
Dersom det blir oppdaget dyr som papirene ikke er i orden på, er det ifølge Anne Døsen flere reaksjonsmuligheter.

– Ett alternativ er å sende dyret tilbake til landet det kom fra, noe som forutsetter at dette landet vil ta imot dyret. Et annet alternativ er å sette det i karantenestasjon. Siste mulighet er avliving.

35 kjæledyr ble kontrollert

Av de kontrollerte ble to norske og fire utenlandske hunder avvist på grensa. En norsk og to utenlandske katter ble også avvist. Alle på grunn av manglende pass, chip eller dokumentasjon på behandling mot revens dvergbendelorm.
– Vi ser at det er mange turister som ikke er klar over hvilke regler som gjelder for innførsel av kjæledyr til Norge. Nordmenn har blitt flinkere til å huske på chip, vaksiner og pass. Selv om du bare skal på en kort handletur over grensa må du ha alt av vaksiner og dokumentasjon på plass, sier Anne Døsen, fagrådgiver i region Nord i Mattilsynet.

Gatehunder

Mattilsynet var til stede ved mange av landets grenseoverganger fredag. De delte ut informasjonsark hvor det særlig blir advart mot å ta med gatehunder til Norge. Det er stadig flere som tar med gatehunder fra land i Sør- og Øst-Europa.

– Helsestatusen på norske kjæledyr er veldig god, men import kan føre til at den blir redusert. Det er ikke forbudt å ta med seg gatehunder eller andre kjæledyr inn i Norge når de har papirer og vaksiner i orden, men med det følger det også et stort ansvar. Faren for at parasitter og bakterier blir med som blindpassasjerer, er absolutt til stede, sier Døsen.
Er du i tvil om hvilke regler som gjelder for kjæledyret ditt, så bruk kjæledyrkalkulatoren på Mattilsynets hjemmesider.

Mulige blindpassasjerer på kjæledyret

Leishmaniose: Alvorlig sykdom hos hund, katt og menneske.
Tungeorm: Parasitt som setter seg i nese og svelg hos hund, katt, rev og andre rovdyr. Smitter til menneske.
Brun hundeflått/husflått: Kan overføre sykdomsfremkallende bakterier, parasitter og virus mellom dyr og mennesker.
Fransk hjerteorm: Parasitt. Gir alvorlig sykdom hos hund.
Antibiotikaresistente bakterier: Langt mer utbredt i andre land enn Norge. Smitter enkelt mellom dyr og mennesker.
Rabies: Kan ta to uker til seks måneder før symptomene blir synlige. Dyret kan smitte mennesker og dyr før det viser tegn til å være sykt.
Revens lille dvergbendelorm: Parasitt som lever i tarmen til hund. Smitter til menneske.
Kilde: Mattilsynet

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no