15. okt
JOBBSØKER: Kjell Kristiansen (54) har merket det stramme arbeidsmakedet i Sør Varanger komune på kroppen, men har trur at noen har bruk for hans erfaring og kompetanse. Foto: Jørn Fossmo
 
Kjell har sendt 46 søknader og fått 46 nei
Kjell Kristiansen har søkt på 46 ledige stillinger og fått like mange avslag siden han ble arbeidsløs i november. Så skrev han brev til Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Publisert: 12.mar.2017 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Han er en av 257 helt arbeidsledige i Sør-Varanger, Kjell Kristiansen. I tillegg til søknadene har han tatt kontakt med mange arbeidsgivere siden han stilte seg i arbeidsledighetskøen 1. november. Foreløpig har han ikke hatt hellet med seg. Alle avslagene gjør at 54-åringen fortviler.

- I min alder vokser ikke jobbene på trær. Men jeg får av og til følelsen at alderen jobber mot meg. Det er tungt å svelge, men jeg gir ikke opp. Å ikke ha noen jobb å gå til, blir en slags utenfor-seg-selv-opplevelse for meg som har vært i arbeidslivet siden jeg var 18 år. Nå føler jeg på kroppen at en ikke skal ta for gitt at en har jobb. Likevel, dette skal ikke knekke meg. Det tar ikke fra meg «gutsen». I tillegg har jeg humoren og godt sosialt nettverk som gir viktig støtte, sier han.

Kjell forteller at han har bred arbeidserfaring. Som 18-åring dro han til Oslo. I 23 år holdt han til i sykehussektoren og jobbet med medisinsk teknisk utstyr, etterhvert i en ansvarsfull stilling. I 2007 flyttet han hjem til Kirkenes og begynte som hovedverneombud på  Sydvaranger Gruve inntil konkursen høsten 2015. Da Ankomstsenter Finnmark (Vestleiren), ble etablert, fikk han stilling som teamleder der, men mistet også denne etter at flyktningestrømmen avtok i løpet av fjoråret. 30. oktober i fjor hadde han sin foreløpig siste arbeidsdag. Nå jakter han intenst på å få flere.

Straffes for å jobbe

Tre måneder før han måtte slutte i jobben tok han kontakt med NAV Kirkenes for å forberede seg til tida som arbeidsledig. Han skryter av det lokale NAV-kontoret som har vært hjelpsom og som han har en åpen og god dialog med. Vi møter Kristiansen tirsdag formiddag etter at han nylig har fått to avslag på jobbsøknad samme dag og er litt deppa, men helt mørkt er det ikke. Han forteller at det har dukket opp en muligheten for en vikarjobb i Sør Varanger kommune. Likevel blir han nødt til er å fortelle arbeidsgiveren at han ikke kan jobbe mer enn 50 prosent. Årsaken ligger i regelverket til NAV som sier at dersom man jobber mer enn dette i en toukers-periode, kuttes alle dagpengene i perioden.

Svar fra statsråden

Det fikk han til å skrive fire meldinger på Arbeids -og sosialminister Anniken Hauglies facebookside, det siste den 28. februar. I meldingene informerte Kristiansen om sin situasjon som arbeidssøker og spurte om hvorfor regelverket var slik at når han fikk «muligheten til å jobbe, riktignok som  tilkallingsvikar mister dagpengene hvis jeg jobber mere en 50 prosent? Det er uforståelig at dere som så fint sier dere ønsker flest mulig i jobb, sender meg rett og slett ut i arbeid med direkte tap enda jeg vil jobbe».

- 1. mars svarte hun og innrømmet at denne regelen kunne slå ut urimelig for enkelte Så lovte hun å be departementet sitt om å se på dette regelverket for å gjøre det på en bedre måte. Til slutt ønsket hun meg lykke til, sier Kjell.

Har troen

Han har en følelse at alderen hans på 54 år blir sett på som en ulempe selv om han forteller på jobbintervju at han er innstilt på å være en fleksibel jobbsøker og forventer ikke samme lønn som på Sydvaranger.

- På en måte er det rart at eldre skal møte vansker på jobbmarkedet. Jeg ser på meg selv som stabil, har god moral og lang erfaring, tar ansvar og har nesten aldri vært borte fra jobb. I tillegg er jeg sosial og utadvent, sier han.

Nå jobber Kjell intenst hver dag for å skaffe seg en jobb. Hver morgen har han faste rutiner. Tidlig opp og logge seg inn på Indeed, jobbsafari, Finn, NAV, nettsteder som gir han oversikt over ledige stillinger. Han forteller at han også får hjelp av Karriereveilederen til å lage sin egen profil, et verktøy til å finne de rette trappetrinnene, som han uttrykker det.

«Spøkelse»

- I bakhodet mitt ligger det et «spøkelse» som forteller meg at dersom jeg ikke har greid å få jobb innen to år, blir det sosialhjelp. Men det forsøker jeg å tenke minst mulig på nå. Jeg har tro på at det må være noen arbeidsgivere i Sør-Varanger som har bruk for mine tjenester, ressurser, kompetanse og erfaringer, avslutter Kristiansen.

Og fortsetter den altoppslukende jakten på ny jobb og nye arbeidsdager.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no