15. okt
FORBEREDELSER: Håvard Hansen, Jana Store, Sarah Schistad, Darya Kostrikina, Eirik Ollila, Pia Kovac og Benjamin Lindbäck er noen av de som forbereder en Lego-robot og mer til. Ikke alle på laget var til stede.
 
Kjemper med søppel og Rubiks-robot
First Lego League finner sted i Kirkenes for fjerde gang til helga. Da møtes flere skolelag – og en rubiks-løsende robot. Se video!

Publisert: 04.nov.2015 15:47
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Bernt Nilsen satte seg ned med sønnene sine i jula i fjor, og jobbet med å sette sammen en Lego-robot som kunne løse Rubiks kube.

– Det viser hvor avansert man kan lage dem. Men det var ikke lett. Mesteparten av romjula gikk, sier Nilsen.

Arbeidet involverte en oppskrift fra internett, og inkluderte sensorer som oppfatter hvilke farger som er på kuben, for å løse den fortest mulig. Resultatet er fremdeles operativt, og på First Lego League i helga kan man prøve seg mot roboten.

Det er selvfølgelig bare en del av det som har blitt en stor og involvert Lego-robotkonkurranse. I år samles totalt seks lag fra Øst-Finnmark i Kirkenes. Der skal de programmere hver sin robot for å gjennomgå en hinderløype, og de skal komme opp med ideer for fremtidige utviklinger innenfor et tema.

Gjenvinning

I år er temaet søppel og gjenvinning.

– Det er fint å få det temaet inn på ungdommen tidlig, mener Nilsen, som sitter i den lokale arrangørkomiteen.

Lagene inkluderer to lag fra Kirkenes, ett fra Pasvik, ett fra Tårnet, og ett fra Vadsø. Berlevåg har også et lag med, men da som observatører heller enn fullstendige deltakere.

Harde forberedelser

Ett av lagene fra Kirkenes heter i år Alpha Green. Idet SVA møter noen av dem i arbeidet etter skolen, ser de for seg flere timers forberedelse mot helga.

– Vi er over halvveis, men vi sitter igjen hver dag etter skolen og jobber med det, forteller Benjamin Lindbäck. De har forskjellige utfordringer fra lagene i fjor.

– Oppgavene i år er mer rett fram enn før, men det er flere måter å gjøre dem på, og flere av oppgavene bygger på hverandre, sier Benjamin.

Ingen av dem har imidlertid trent på Rubiks kube-løsning.

Totalt kan rett under 500 personer bli samlet på First Lego League i Kirkenes, om publikumstallet blir som i fjor.

Utenom publikum er det 20-30 personer involvert i organiseringen, i tillegg til dommere og teknisk ansvarlige. Det er 10-12 elever på hvert lag i tillegg.
– Så nå begynner vi å bli et bra stort arrangement, mener Nilsen.

Ønsker du å se roboten i aksjon? Klikk bildet over artikkelen for å se video tatt av Bernt Nilsen!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no