10. des
 
Kjøpte etterlyst bil av politiet
For to år siden kjøpte Terje Hansen en beslaglagt Mercedes S 430 1999-modell hos politiet. Da bilen ble satt inn til service i Sverige gikk imidlertid alarmen, og det viste seg at den er etterlyst via Interpol.

Publisert: 16.sep.2013 21:11
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Bilen var beslaglagt til fordel for statskassa på begynnelsen av 2000-tallet. Chassis-nummeret og de legale dokumentene på bilen var da brukt til å forsøke smugle andre luksusbiler fra Europa til Russland via Storskog.

- Vi la inn skriftlig bud på bilen for to år siden, fikk tilslaget, og var i grunn godt fornøyd med det. Bilen hadde jo ikke gått flere kilometer i løpet nesten ti år, og hadde stått på et varmt og godt lager nede i politikjelleren, forteller Terje Hansen.

Samme sommer var Hansen på ferie i Sverige. Siden det ikke finnes Mercedes-Benz merkeverksted i Kirkenes fant han ut at det passet greit å ta service på bilen i Luleå. Men alarmen gikk da koplet computeren på bilen il Mercedes-Benz systemet. Det viste seg nemlig at bilen var meldt stjålet i Russland og etterlyst av Interpol.

Sperret

- Verkstedet fikk beskjed om at bilen skulle sperres siden den var etterlyst, og politiet skulle kontaktes umiddelbart. Der og da fikk jeg god hjelp av Øst-Finnmark politidistrikt som fikk fakset over beskjed om at jeg hadde kjøpt bilen hos politiet, og altså ikke stjålet den.

Siden den tid har det vært stillstand i saken, og den noe spesielle heftelsen på bilen gjør at Terje Hansen ikke synes han kan kjøre den utenfor landets grenser.

- Det er nesten som jeg ikke har tort å bruke bilen. Det er et guds under at jeg ikke har brukt bilen i Russland. For det er russisk politi som har etterlyst den via Interpol, forteller han og legger til at en kanskje skulle tro at det var enkelt å oppheve etterlysningen på bilen.

Det har vist seg å ikke stemme. 14 måneders arbeid har ikke ført frem, og nå har Terje Hansen sett seg nødt til å kople inn advokat og forsøke å løse saken via retten. Hans mål er å få hevet kjøpet.

Innenriksbil

- For per definisjon er bilen verdiløs, dersom det ikke er mulig å få slettet den hos Interpol. Ikke kan jeg kjøre den i utlandet, og hvem vil vel kjøpe en bil som er Interpol-etterlyst, sier han oppgitt.

Mercedesen er en kostbar bil. Terje Hansen vil ikke si hvor mye han ga for den, men sier han har betalt noen hundretusen kroner bare i avgift til den norske staten.

- Politiet toer bare sine hender i denne saken, men nå er Hansen lei. Jeg syns jeg har vært tålmodig, men saken er ikke håndtert særlig smidig hos politiet. Jeg har skrevet brev til politimesteren, men ikke en gang fått svar. Jeg syns at når jeg har gitt dem 14 måneder på å ordne opp, så har de fått en rimelig sjanse. Politiet solgte bilen med garanti om at den er fri for heftelser. I praksis er den verdiløs, og jeg vil ha pengene tilbake sånn at kan kjøpe en legal bil. Jeg vil også ha dekt saksomkostningene, sier han.

Etter hva Sør-Varanger Avis kjenner til ble bilen meldt stjålet av en privatperson i Russland et par år etter at den var beslaglagt av norsk politi. Tyveriet ble videre anmeldt til russisk politi og deretter etterlyst via Interpol. Det kan dermed se ut til at bilen var heftelsesfri da den ble satt i politikjelleren, og at den internasjonale heftelsen først oppsto etter et par års tid.

Meldt stjålet to år etter beslag

Etterforsker Steve Nielsen ved Øst-Finnmark politidistrikt sier seg enig i at saken har tatt for lang tid, og beklager dette overfor kjøper.

– Kjøperen har flere ganger vært i kontakt med oss om problemene knyttet til kjøpet av bilen. Vi vil i løpet av kort tid ta kontakt med ham for å få en løsning i saken, kommenterer etterforskningslederen.
Politiet opplyser at bilen ble beslaglagt på Storskog i 2002.
I 2004 år ble den meldt stjålet og etterlyst via Interpol Russland.
Da hadde den allerede stått to år hos det norske politiet. Den var altså heftelsesfri da den ble satt på lager.
Bilen ble solgt til Terje Hansen for to år siden etter at det norske politiet hadde lagt Mercedesen ut for salg til høystbydende. Ifølge politiet annonseres det med at bilen selges kontant ved levering i den stand den befinner seg, og uten garanti og returrett.
Norsk politi kan ikke selv få hevet interpoletterlysningen, det må landet som har formidlet etterlysningen gjøre. Altså russisk politi.
– Det har vært mye korrespondanse mellom Interpol her i Norge og i Russland for å få etterlysningen opphevet, men det har så langt ikke lyktes. Det arbeides fremdeles med å finne en løsning på problemet, sier etterforskningsleder Steve Nielsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no