21. okt
BILEN: – Vi får flest spørsmål om DAB i bilen, og som regel ligger svaret i antenna, sier informasjonssjef i Digitalradio Norge, Tommy Gaustad. Foto: Yngve Grønvik
 
Kjører med radioråd
– Som regel er det antenna som ikke er god nok eller ikke riktig montert, sier informasjonssjef i Digitalradio Norge, Tommy Gaustad. Han har vært på veien og informert i hele år.

Publisert: 11.okt.2017 13:50
Oppdatert: 13.okt.2017 12:54

I løpet av året har FM-båndet blitt slukket i region etter region. Riksdekkende radiokanaler og de kommersielle radiokanalene i storbyene slutter å sende på FM og går over til digitalradio. Mange har protestert, men vedtaket er gjort og 11. januar ble FM-båndet i Nordland lagt ned.

Mange spørsmål

– Vi reiser rundt og svarer på spørsmål, informerer og hjelper. Nå har vi vært ett år på veien. Det startet i Lofoten i forbindelse med at Nordland var først. Nå har vi kjørt 50 000 kilometer og har kommet hit til Kirkenes og skal videre i Vadsø i morgen, forteller Tommy Gaustad.

Og det vanligste spørsmålet publikum har handler om mottakelse av radiokanaler, spesielt i bilen.

Bilen

– Det er en gjenganger. Folk lurer på om det er noe feil med radioen, eller noe feil med bilen, og de tar med seg bilen for å vise oss hva problemet er. Og det er helt supert, for vi har med oss en tekniker som kan løse alt, sier Gaustad.

Han sier at hvordan antenna er montert er helt avgjørende.

– Mange har kjøpt adapter med løs antenne, og som regel fungerer det helt ok når signalet er godt, men når signalet er litt svakt, faller radioen ut. Som regel handler det om at antenna ikke er riktig plassert i bilvinduet og at den ikke er jordet. Hvis man har antenne som er jordet blir mottaket noe helt annet, sier Gaustad.

Gamle radioer

Gaustad sier at DAB-adapterne er gode løsninger, ikke minst fordi det er mye billigere enn å bytte ut hele bilradioen, men at de må monteres riktig og at man kan bytte ut antenna på noen av dem, slik at de får jording og ikke miste signalet.

– Og så er det mange som tror at de må kaste de gamle radioene når DAB kommer, men det er ikke sant. Man kan bruke adapter hjemme også. Vi har med oss en gammel radio, en Sølvsuper fra 1967, som vi hører DAB på, det fungerer helt utmerket, sier han,

I Troms og Finnmark slukkes FM-båndet 13. desember i år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no