22. okt
BASSENGBRUKERE: Svein Ingebrigsen, Vidar Petterson, Anne Marie Dalhaug, Sølvi Heimland og Liv Astrid Kvammen savner tilgang på et skikkelig terapibasseng. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Kjører til Vardø for terapi
Brukere av det nedlagte terapibassenget på sykehuset mener de ikke kan bruke bassenget i Barentsbadet slik det fungerer idag. I slutten av september skal mulige løsninger legges frem for kommunestyret.

Publisert: 17.sep.2013 11:42
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Terapibassengtilbud:

En god del folk med fysisk hemmende skader har vært nødt til å klare seg uten treningstilbud i terapibasseng i sommer, siden terapibassenget på Kirkenes sykehus stengte i juni. Mange av brukerne klarer ikke å bruke det varmebassenget som er i Barentsbadet, og nå etterlyser de en løsning.

Det nye sykehuset skal heller ikke ha terapibasseng. Grunnen er både at Helse Finnmark må spare penger, og at terapibasseng nå anses for å være et kommunalt ansvar etter Samhandlingsreformen.

Møtte rådmannen

Liv Astrid Kvammen samlet andre terapitrengende til møte nylig. Hun forteller at terapibassengbrukerne hadde møte med rådmannen og varaordføreren allerede i juni. Da tok de opp problemet med at de ikke får nok trening uten basseng.

- Vi forklarte problemstillingen grundig etter min mening, og sa fra om at vi trenger et treningstilbud kjapt. Rådmannen lovet å ta tak i saken fort, sier hun. Hun og de andre brukerne mener det nå har gått for lang tid allerede.

Ekstraordinært møte

Rådmann Bente Larssen forteller at kommunen har jobbet sammen med Barentshallene for å finne ut av saken.

- Vi tar sikte på å være raskt ferdig, og få saken inn til politisk behandling nå i september, sier hun.

- Saken blir behandlet i rådet for likestilling av funksjonshemmede 23. september. Deretter har ordføreren bestemt at formannskapet tar et ekstraordinært møte for å innstille til kommunestyret som har møte 25. september, forteller Larssen.

- Jeg beklager at det har tatt tid, men når vi tenker på sommerferieavviklingen har vi ikke klart å få saken raskere ferdig. Vi har brukt den tiden som må til, når det er flere parter involvert, sier rådmannen.

Larssen kan ikke gå i detalj på hvilke løsninger kommunen ser på akkurat nå.

- Vi er fremdeles i dialog med foretaket om hva som kan gjennomføres, både på kort og lang sikt, sier hun.

Møtte ordføreren

Ordfører Cecilie Hansen sier at hun ønsker tilbakemelding fra brukerne av terapibassenget, når de nå skal få i stand et kommunalt tilbud. Derfor kalte hun en representant fra dem inn til møte onsdag i forrige uke.

- Det er viktig at brukerne er med og sier fra hva de trenger, sa hun i forkant av møtet.

Liv Astrid Kvammen ble informert om de politiske planene, og hun er fornøyd med at saken nå tas opp.

- Men jeg håper på en løsning på saken, ikke bare en møteplan, påpeker hun.

Etter at bassenget på sykehuset ble stengt velger noen en lang vei til behandling.

En av de som virkelig savner det ekstra treningstilbudet er Svein Ingebrigtsen. Han har såpass store problemer med beina at han må ha hjelp for å komme seg ned trapper.

Rundt fjorden

- Da jeg hadde bassengtrening to ganger i uka, følte jeg meg på topp, sier han. Men for ham ble det umulig å bruke terapibassenget i Barentsbadet.

- Jeg hadde med meg en venn, og likevel følte jeg meg utrygg, sier han.

Dermed endte han opp med å ta den tre og en halv timer lange kjøreturen til Vardø én til to ganger i uka, for å gå til manuellterapeut der. Den nest nærmeste manuellterapeuten skal være i Alta.

Lite privat

Det er flere grunner til at brukerne av terapibasseng føler de ikke kan bruke Barentsbadet. Terapibassenget virker ikke å være lagt opp til å brukes av handikappede, mener brukerne. Det mangler blant annet de rette håndtakene både i basseng og dusj, så de som har problemer med å bevege seg klarer ikke å komme seg dit. I tillegg mangler det en del treningsutstyr, og garderobene er ikke private nok.

- Når man er handikappet, og kanskje har arr og liknende, ønsker man kanskje ikke at andre folk ser en skifte, sier Liv Astrid Kvammen.

I tillegg mangler de terapeuter på Barentsbadet.

- På sykehuset hadde de fysioterapeut tilgjengelig, og de fulgte med på treningen, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no