19. okt
 
Kjører uten lys
13 av 23 sjåfører som manglet nærlys visste om det, men kjørte likevel. Seks biler ble stoppet med sota ruter.

Publisert: 31.okt.2013 14:48
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

– Vi stopper en god del biler. Det er mange som ikke har alle lysene i orden, og det må de være ellers kan de få de kjøreforbud, forteller Geir Arne Vian i Statens Vegvesen.

Med kikkert

Det knitrer i radioen til Raymond Dervo og en stemme forteller at nå kommer det en bil som mangler baklys. Stemmen kommer fra bilen ved Tangenbrua, der bilene på vei mot Kirkenes blir sjekket når de kjører forbi. Ved avkjørselen mellom Første- og Andrevann står Dervo og Geir Arne Vian og venter. De har kikkert og kontrollerer frontlysene til bilene som kommer. Og om bilene har film på rutene som er for mørk, en populær trend som kan være trafikkfarlig. Har de mangler, blir de vinket inn.

Rette opp

– Vanligvis vet jo ikke folk om at de mangler et lys, og blir glad for å bli gjort oppmerksom på det. Men når de vet at de mangler et lys og likevel kjører, da må vi bli strenge. I verste fall kan de få kjøreforbud. Da er det bare å ringe etter taxi og la bilen stå, sier Geir Arne Vian.
På avkjørselen står det allerede en liten tilhenger som en bilist måtte sette igjen fordi den manglet lys.
– Parklys tar vi minst alvorlig, men de skal også virke. Manglende kjørelys er alvorlig. De aller fleste får beskjed om å rette opp feilen med en gang, men hvis vi ser dem en gang til og de ikke har rettet opp feilen, da kan vi gi bruksforbud, sier Vian.

Film på ruta

690 kjøretøy passerte i løpet av de fire timene vegvesenet var ute. 44 av dem ble stoppet. Av disse manglet 23 biler ett nærlys. 13 førere visste at de manglet ett nærlys. 13 kjøretøy manglet minst ett baklys. Ni kjøretøy kjørte med kombinasjon nærlys og kurve/tåkelys. Seks kjøretøy fikk bruksforbud til film på sideruter foran var fjernet. Seks kjøretøy fikk mangellapp for flere fjernlys enn lovlig. En tilhenger fikk bruksforbud for manglende lys.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no