9. des
FYLKESVEG: Det er ikke lov å kjøre inn her med modulvogntog. (Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Kjørte for å veie - dømt for overvekt
En vognsjåfør fra Finland skulle egentlig veie vogntoget for å unngå for tung last. Det ble han dømt for i tingretten.

Publisert: 08.okt.2015 14:26
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Vogntoget til mannen fra Finland ble veid til 63 400 kilo, og det var 25,78 meter da det var innom Kirkenes trafikkstasjon 4. juli i fjor.

Modulvogntoget hadde blitt kjørt på fylkesvei 885, der det ikke tillates kjøretøy over 50 000 kilo, og 19,5 meter. Det er heller ikke lov til å kjøre modulvogntog på veien. Vogntoget var altså 13,4 tonn for tungt og 6,28 meter for langt.

Vekt-uenighet

Mannen sa seg ikke skyldig i Øst-Finnmark tingrett mandag. Han hevdet at det ble en uenighet mellom oppdragsgiver og ham selv om vekta av lasten han skulle transportere fra Sør-Varanger.

Mannen mente lasta veide mer enn oppdragsgiverne sa, og nektet å laste ferdig før det var veid. Siden de ikke hadde veieinstrument tilgjengelig, kjørte han til trafikkstasjonen på Sandnes for å veie vogntoget.

Det viste seg at lasta var for tung. Ifølge forklaring fra Vegvesenet kunne mannen nesten kjørt vogntoget med den vekta det hadde på E6, fra Kirkenes til dit lasta skulle: Der er maksvekten på 60 000 kilo, altså 3400 kilo under kjøretøyets daværende vekt.

Men trafikkstasjonen på Sandnes ligger 1,5 kilometer inn på fylkesvei 886. Der er det strengere restriksjoner, og vogntoget kunne ikke lovlig kjøre dit uten å deles opp.

Det viste seg å være trafikkontroll på stedet ved trafikkstasjonen på Sandnes. Vogntoget var der uansett for å veies, og det ble bevist at vogntoget var både for tungt og langt for veien.

Retten mente at sjåføren burde ha hatt bedre sikkerhetsmargin på lasta, spesielt siden det er instrumenter i kjøretøyet som viser vektbelastning.

Det ville allerede gjeldt på E6, men det ble verre da mannen kjørte inn på fylkesveien, med de lavere grensene. Retten dømte ham for å ha opptrådt uaktsomt.

Lang tid

Boten ble mildere av at sjåføren tok en rekke forhåndsregler for å prøve å unngå overvekt, og at det er vanskelig å få veid et modulvogntog uten å kjøre inn på en vei ulovlig.

Retten påpeker også at det ikke er spesielt farlig å kjøre modulvogntog på den gjeldende strekningen av FV 885.

Saken har også ligget veldig lenge, som med en del andre tingrettssaker. Forelegget ble utstedt 14. juli i fjor, men saken gikk først til tingretten 23. april i år. Det førte til videre reduksjon i boten.

Til slutt ble boten på 10 000 kroner, og mannen måtte betale saksomkostninger på 5000.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no