18. okt
SJOKKERT: Merete Nordhus og Roy Håkon Friskilæ er sjokkerte over den dårlige oppførselen fra enkelte av bussjåførene i Sør-Varanger.
 
Klager på dårlig oppførsel blant bussjåfører: - Kjører ifra utlendinger
Merete Nordhus og Roy Håkon Friskilæ har nå hørt så mange historier om dårlig oppførsel blant bussjåførene, at de nå finner grunn til å si fra.

Publisert: 11.apr.2017 08:27
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Det siste eksempelet hendte forrige torsdag. Friskilæ skulle hente unger i barnehagen i Bjørnevatn da han observererte to syriske ungdommer på 15-16 år som løp for å rekke bussen i krysset Busveien/Nybrottsveien.

De to var så nær at de kunne ta på bussen, og de banket også på ruta, hoiet og skrek.

- Men til ingen nytte. Bussjåføren satte fart og forsvant. Han kunne umulig ha unngått å se eller høre dem. Jeg ble rett og slett sjokkert over å se en slik forferdelig oppførsel fra en bussjåfør. Det går bare ikke an, sier Friskilæ.

Mange historier

Han la denne historien ut på Facebook mandagen etter. Da flommet det inn med liknende episoder.

- Det er ukultur blant bussjåførene som selskapet Snelandia ikke kan være bekjent av, men som må fram i lyset, sier Friskilæ.

Merete Nordhus i Refugees Welcome to Arctic har hørt mange av de samme historiene fra kommunens bussholdeplasser.

- Jeg hørte et ektepar, en mann og hans høygravide kone, som skulle gå av bussen. Akkurat i det de skulle gå ut av døra, slo han igjen døra, rett foran ansiktet til mannen. Hans kone faller over ham. Da ga sjåføren beskjed om at de må gå av bak i bussen. En annen historie var noen som skulle av, trykket på knappen, hvorpå bussen stoppet helt plutselig. Det var ingen bussholdeplass, men sjåføren ba dem gå av, sier Nordhus, og fortsetter;

- Det gjorde de ikke, og dermed kjørte sjåføren videre uten å stoppe på neste holdeplass. Jeg hørte også om en som slapp av en passasjer på en holdeplass, men da to mørkhudede personer ville på, så kjørte bussen bare videre. Sånt går bare ikke an, sier Nordhus.

Tør ikke stå fram

Både Friskilæ og Nordhus mener at dette er historier som er viktige å fortelle.

- Selv tør ikke disse utlendingene å fortelle disse historiene. Men det er viktig å få dem fortalt, og ikke minst få buss-selskapet til å bli klar over dem. Jeg vet at det har kommet flere klager på slik oppførsel, men det fortsetter å komme inn. Og ikke gjelder dette bare utlendinger heller. Også ungdommene og småbarnsforeldre med barnevogn opplever å bli kjørt fra når de står på holdeplassene og at sjåførene er sure og grinete når de kjører. Kanskje det er på tide at selskapet sender dem på smilekurs og et kurs i folkeskikk? spør Nordhus.

Hun understreker at det hun kaller rasistiske holdninger blant bussjåførene langt fra gjelder alle sjåførene.

- De aller fleste oppfører seg bra, og kjører buss på en forbilledlig måte. Men det er noen som ødelegger helhetsinntrykket. Det er så enkelt som å si god morgen, hjelpe til med barnevognene, være høflige og behjelpelige. Ikke kjøre fra kundene eller oppføre seg som drittsekker, sier hun.

- Vurderer dere å anmelde sjåførene?

- Det er ikke noe vi har vurdert, men det er klart at dersom det kommer mange slike historier, så må vi vurdere dette på nytt. Men det viktigste nå er at selskapet gjør noe med den ukulturen som tydeligvis er blant noen av de sjåførene som kjører buss i Sør-Varanger, sier Nordhus.

Bussjåføren som valgte å kjøre fra to syriske ungdommer i Bjørnevatn, kan få en advarsel fra arbeidsgiveren sin.

Avdelingsleder for Boreal i Tana, Vadsø og Sør-Varanger, Rune Niska, blir skremt når SVA ber om en kommentar på uttalelsene fra Roy Håkon Friskilæ og Merete Nordhus.

- Jeg blir skremt, og slettes ikke i godt humør over å lese dette. Helt ærlig så blir jeg trist, sier han.

Retningslinjer

Niska opplyser at Boreal har klare retningslinjer på hvordan sjåførene skal oppføre seg når de kjører buss.

- Våre kunder skal behandles med respekt, uansett om det er barn, skoleungdom, eldre mennesker, småbarnsforeldre eller utlendinger som reiser med bussen. De skal si god morgen og ønske dem en fin dag når de forlater våre busser. Det jeg leser her er ikke i nærheten av i tråd med våre retningslinjer og er trist lesning, sier Niska.

Avdelingslederen sier at de tidligere har hatt en del klager på dårlig behandling av skoleelever.

- Da har dette blitt tatt opp personlig på sjåførmøter, og sjåførene har fått klar beskjed om å oppføre seg. Og de har lovet bot og bedring.

Advarsel

- Kan denne bussjåføren få en advarsel for det som skjedde?

- Ja, dette innspillet er noe vi tar på fullt alvor og vil bli tatt tak i. En advarsel kan bli resultatet dersom vedkommende ikke har noen god grunn for å gjøre det han gjorde. Dette er ikke i tråd med våre verdier. Man skal ta i mot folk og sette dem av på en ordentlig måte.

-Har du tidligere opplevd å få klager av rasistisk karakter?

- Nei. Ikke i Sør-Varanger, og ikke i Vadsø, der det er mottak og mange utlendinger som tar buss.

Niska understreker at når det gjelder barnevogner så er det ofte et maksimum på to vogner som kan få plass på bussen samtidig.

- Det har med sikkerhet å gjøre. Men igjen. Dette skal kommuniseres på en ordentlig måte, det at det dessverre ikke er plass og at de må vente til neste buss. Å bare kjøre er overhodet ikke måten å gjøre det på, sier avdelingsleder Niska.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no