9. des
GLEDE: Nina Skramstad og hundenbe Johann (til høyre) og Umbro, gleder seg til sesongsavslutningen, Pasvik Trail.
 
Klar for Pasvik Trail
Nina Skramstad og hundene gleder seg til vårens vakreste eventyr.

Publisert: 28.mar.2014 13:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Den erfarne hundekjøreren Nina Skramstad er en av favorittene i åpen klasse i Pasvik Trail. Hun og hundene hennes har ladet batteriene i Pasvik etter Finnmarksløpet.
Etter strabasiøse tusen kilometer fra Alta til Kirkenes og tilbake igjen, er ingenting bedre enn å lade opp til avslutningsløpet Pasvik Trail. Etter å ha brutt de to siste Finnmarksløpene, er Skramstad fornøyd med sjuendeplassen hun fikk i år.

– Det var periodevis tøft i år. Men hundene var friske. Og faktisk måtte jeg holde spannet hardt igjen etter å ha kommet i mål i Alta. Hundene bjeffet og var klar for å gå mer.
Nå venter sesongavslutningen av konkurranser.

– Finnmarksløpet er vinterens vakreste eventyr. Trailen er vårens vakreste med flott natur og flotte løyper og drivende flinke arrangører, sier hun.

Ro

Vi treffer 45-åringen og hundene hennes på Birk husky, hos Trine og Tor Beddari på Melkefoss. Etter Finnmarksløpet kom Skramstad og spannet hit.

– Det var meningsløst å dra hjem til Hadeland. Der er det knapt snø. Å komme dit til våren er nærmest som å gå i gang med en sorgprosess for en hundekjører. Da er det perfekt å komme hit. Her er det en innmari ro, her jeg kan sitte på hyttetrappa og se på elva og over til Russland. Og legge ut på små og litt lengre turer for å holde hundene i gang. Dette er så bra som det kunne blitt.
Torsdag er Skramstad og de fjorten hundene hennes klar for sin fjerde Pasvik Trail. Og med Trine som handler.

– Hun er den beste handler jeg kan få. Ingenting er som å komme til sjekkpunktet på Vaggetem og få servert Trines krabbesuppe og legge gulpende avgårde mot Neiden.
I elleve år har Skramstad vært profesjonell hundekjører. De siste årene har hun også vært lærer på deltid på en ungdomsskole.

– Innimellom er det greit å se noe annet enn hunderumper.

Varmt

Også Skramstads samboer, Didrik Lindeberg Sand, er hundekjører. Enten kjører hun eller så kjører han. Hun kjørte Trailen i 2006, 2008, 2013 og nå i 2014 og har to tredjeplasser og en femteplass (fra i fjor). Han kjørte i 2011 og 2012.
Denne uka har det vært plussgrader i Sør-Varanger. I stedet for sprengfrost, har snøen smeltet.

– Kommer det frost på dette nå, blir det lynrask løype. Været får bli som det blir. Vi er klare for å gå i en fantastisk natur og gjerne med sola i ansiktet fra Førstevann til Vaggetem. Dette er en fantastisk opplevelse.
Pasvik Trail-løypa er 25 kilometer lengre i år. Selv om Trailen har målpassering i Neiden og ikke Kirkenes i år. Starten går ved Førstevann, så til Vaggetem og langs grensegjerdet mot Finland til Neiden fjellstue. Så går den til Brannfjell, før den snur ved Sagvannet til Ongajärvi, før den går Munkeferd-løypa helt til den ender opp på Neiden hotell. Totalt 325 kilometer skal hundekjørerne gå. 27 er påmeldt i åtte-spanns, mens 28 går åpen klasse. Her går blant andre finske Ole Wingren, som har vunnet Trailen før.

– Jeg har et sinnsykt konkurranseinstinkt, har vinnerambisjoner og går mitt eget løp. Løypa passer meg. Jeg har ikke noe bakkespann og liker best når det er flatt. Vi har ti timer hvile til disposisjon under løpet og du får meg ikke til å si hvor jeg har tenkt å ta ut de. Det er en del av taktikken. Mye kan også endre seg underveis på akkurat dette med hvile.

Gode damer

Skramstad ligger på en sjuendeplass i Norgesrankingen fra 2008 og til i dag. På årets ranking er hun på en tredjeplass. De tre første hundekjørerne på denne listen er damer.

– Det finnes mange gode kvinnelige kjørere i Norge. Jeg tror det går mye på måten man behandler hundene sine på. Her har mange mye å lære. Vi kvinner er kanskje flinkere i dette med å kose med hundene og få den gode kontakten, som er avgjørende for at de skal yte maks når det gjelder.
Skramstad har deltatt og hevdet seg godt i de hundeløpene hun har stilt opp i de siste sesongene. Men Iditarod har hun ingen ambisjon om å stille opp i.

– Gir noen meg en million så er det mulig jeg vurderer det, men det er uaktuelt å pantsette gård og grunn for å stille, som enkelte andre. Nei, Finnmarksløpet er mer enn tøft nok for meg og hundene. Men vil sponsorene mine, så drar jeg.
Hundekjøreren ligger ikke bare og drar seg på Birk Husky. Fredag holdt hun foredrag for elevene på hundekjørelinja på Pasvik folkehøgskole om det å være hundekjører.

– Betalingen jeg får er at folkehøgskolen dekker startkontingenten min i Pasvik Trail. Perfekt, spør du meg, sier Skramstad som ser fram til torsdagens start på Pasvik Trail, vårens vakreste eventyr.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no