18. nov
VANT: Ungdomsbedriften Satisfaction UB fra Kirkenes videregående skole vant i fjor. (Foto: Ungt entrepenørskap, Finnmark).
 
Klare for matuka
Seks ungdomsbedrifter med 25 kokke-, restaurants- og matfagsspirer, møtes til matuka i Vardø.

Publisert: 28.sep.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Elevene kommer fra de videregående skolene i Alta, Nordkapp, Vardø og Kirkenes, i tillegg til elever fra Carlo Porta kokkeskole i Milano, Italia.

Fremtidsmat

Kommende tirsdag er avspark for prosjektet Finnmarks mat i fremtiden. På morgenen vil hovedsamarbeidspartnerne i prosjektet: Ungt Entreprenørskap Finnmark, Innovasjon Norge, Fylkesmannen i Finnmark og ENI/Goliat, møtes i Vadsø.  Det vil bli «Kick off» for matprosjektet, samt signering av samarbeidsavtalen mellom Carlo Porta kokkeskole og Ungt Entreprenørskap Finnmark. Elever og lærere fra Italia og fra videregående skoler i Finnmark vil da også være til stede.

Elevene skal i løpet av prosjektuka i Vardø jobbe sammen for å skape gastronomiske nisjeprodukter basert på lokale råvarer, urter og økologiskproduserte matvarer.

- Gjennom uka etablerer elevene grunnlag for kreative- og innovative produkter i sine egne Ungdomsbedrifter, sier dalig leder i Ungt entrepenørskap Finnmark, Randi Gj. Vorren.

Bugøynes

Nytt i prosjektet er bedriftsbesøk hos lokale bedrifter.

- I år går turen til Norway King Crab i Bugøynes. Vi skal besøke reingjerdet i Krampenes og forhåpentligvis overvære reinslakting der. Fredag blir det kokkekamp og her skal elevene presentere sine retter for en jury. Det blir smaksprøver for publikum i Glasshuset i Vardø, sier Vorren. 

Årets jury under kokkekampen består av Solveig Isaksen, Neil Lupton, Åse Vøllestad, Nils-Johnny Larsen og Wiggo Kjellmann.

Lokale bidragsytere og råvareleverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet.  I år bidrar Finnmark Rein, Norway King Crab, Ostemaker Øverli, Hildonen bakeri, BAMA/Aakre, ASKO og TINE meierier og Tana videregående skole.

- Finnmarksmat i Fremtiden setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale urter, økologiske- og lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag på videregående skoler i Finnmark, sier Vorren.

Råvarer

Hun sier at Finnmark i framtiden vil trenge matfagsutøvere som har lokal kjennskap.

- Å kjenne de lokale- og unike råvarene vi har tilgang til «rett utfor stuedøra» vår, og som er bevisste viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen. Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til et stadig mer bevisste og kresne publikumet, både i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Det er og viktig at våre framtidige kokker sprer «det gode ryktet» om våre lokale råvarer, sier Vorren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no