24. okt
DOM Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov ankommer rettsbygningen i Moskva til domsavsigelsen mot spiontiltalte Frode Berg i Moskva. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 
Klart for dom mot Frode Berg
Tirsdag vil spiontiltalte Frode Berg få vite hva de russiske dommerne mener er en passende straff.

Publisert: 16.apr.2019 08:46
Oppdatert: 16.apr.2019 08:46

Tirsdag morgen ankom Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov byretten i Moskva. Også Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes er til stede i Moskva.

Få tror at den pensjonerte grenseinspektøren vil bli frikjent. Aktor har lagt ned påstand om 14 års fengsel, men Risnes tror dommen kan bli mildere.

– Det er ikke usannsynlig at det kan bli en litt mildere dom. Men det er ikke godt å si, uttalte Risnes nylig til NTB.

Innholdet i tiltalen mot Frode Berg er hemmelig. Saken startet 2. april i byretten i Moskva med at fengslingen av nordmannen formelt ble forlenget med 6 måneder. Etter én dag med bevisførsel holdt aktoratet og forsvarerne sine sluttprosedyrer 9. april, før domstolen fikk en knapp uke på seg til å formulere dommen.

Forhandlinger på bakrommet

Hva utfallet enn blir, håper mange at en dom vil føre til at norske og russiske myndigheter raskt vil finne en løsning slik at Berg blir benådet eller utlevert til Norge.

Leder for Frode Bergs støttegruppe Øystein Hansen tror mye har foregått på bakrommet allerede.

– Jeg tror at diplomatiets kvern har malt lenge. Når Erna Solberg sier at de skal gjøre det beste for Frode Berg, regner jeg med at hun har sine ord i behold, sa han mandag til NTB.

Samme dag som sluttprosedyrene ble holdt, besøkte statsminister Erna Solberg (H) Russland, der hun blant annet møtte president Vladimir Putin. På spørsmål fra pressen i etterkant av møtet utelukket ikke Putin en benådning av Berg, men understreket samtidig at det først må foreligge en dom.

Konsulærsak

Utenriksdepartementet, som uttaler seg om saken på vegne av norske myndigheter, ville mandag ikke kommentere hva som vil skje og hvilke grep Norge vil ta etter at dommen har falt. Men etter det NTB har grunn til å tro, vil saken fortsatt bli behandlet som en konsulærsak.

Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og har siden sittet i Lefortovo-fengselet i Moskva. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener han var på spionoppdrag da han ble pågrepet. Berg har sagt seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen, men han har erkjent kontakt med norsk etterretning i forkant av reisen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no