22. nov
RØYSKATTLIA: Solheimslia før krigen. Riksantikvarens fotoarkiv.
 
Klinikken Røyskattlia
En egen anstalt ble opprettet for å bekjempe kjønnssykdommer i Kirkenes. Den ble kalt Røyskattlia, skriver Alf R. Jacobsen i sin nye bok. Knut Pettersen er ikke helt enig.

Publisert: 02.nov.2017 19:47
Oppdatert: 09.nov.2017 15:57

En egen anstalt ble opprettet for å bekjempe kjønnssykdommer i Kirkenes. Den ble kalt Røyskattlia.

«I løpet av 1943 opptrådte det nesten 3000 tilfeller av meldepliktig smittsom sykdom i en befolkning på cirka 7000 individer», skrev distriktslege Forsdahl. «De fleste av disse sykdommene kom i tillegg til de vanlige sykdommene, som nok ikke var redusert i antall, snarere tvert imot.»

Da Gard Holtskog overtok som politipresident høsten 1943, var han tilsynelatende mest opptatt av en helt annen smittefare: gonoré og andre kjønnssykdommer, skriver Alf R. Jacobsen.

– Gonoré var vanlig, men trettien tilfeller av syfilis var alvorlig. Man ville ikke at soldatene skulle bli smittet. Det sved nok ekstra at mange kvinnelige NS-medlemmer i Kirkenes også var smittet, sier han.

På grunn av smittefaren opprettet det tyske sikkerhetspolitiet i Kirkenes i 1943 en egen sedelighetsavdeling. Veneriske smittebærere ble katalogisert, og et trettitall kvinner ble internert og underlagt tvangsbehandling i leiren, som lokalt bar navnet Røyskattlia.

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor Røyskattlia var, men det var et hus i Kirkenes, sier Jacobsen.

– Jeg vet ikke om dette er kjent blant folk i Kirkenes, men jeg synes det er ganske interessant. Fylkesfører i NS, Thor Bekeng, og politipresident Holtskog var fra før erkefiender, og Holtskog la ikke fingrene i mellom for å beskrive forfall og kriminalitet utført av NS, sier Jacobsen.

– Såvidt jeg vet ble Solheimslia tidligere kalt Røyskattlia, sier Knut Pettersen.

Han sier det var i tiden før den fikk det offisielle navnet Solheimslia.

– Dette er noe jeg tror de fleste eldre folk i Kirkenes kjenner til, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no