21. okt
 
Knallsterk avslutning for joikeprosjektet
Her er fjærlette sommerfuglvinger, en leken harepus og så suggererende trommer og mektig alljoik.

Publisert: 07.jun.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Fem års arbeid er lagt ned i prosjektet som torsdag ble vist frem på Kirkenes skole. Elevene strømmer til fra Hesseng, Bjørnevatn og Sandnes. Her kommer barnehagene fra Sandnes, Kirkenes og Skytterhusfjellet. Annemarie Kjeldsø har vært prosjektleder for Joikeprosjektet og er på plass sammen med musikerne Berit Alette Mienna og Halvdan Nedrejord.

Andre klasse ved Kirkenes for æren av å starte showet med Kjøreveien. Publikum får se og høre sjarmerende barenhagebarn som sammen med andreklassingene viser at «Mun maid mahtan» - jeg kan også.

Som å joike, danse og vinke.

En dose livsfilosofi

Her kommer Boines ørnebror og dansende lette sommerfugler, og så tar det helt av når fjerdetrinnet fra Halfdan Nedrejord først rister løs fingre og håndledd, og så får publikum til å fortape seg i trommesekvensen som så går over i Normo Jovnna.

Berit Alette Mienna leder elevene og barnehagebarna mykt bestemt gjennom konserten, og forteller publikum litt om hver enkelt joik. Som den fra Nesseby. Máhte-Niillas Máhte. Morten Mikalsen og Linus Riise er solister i joiken fra nabokommunen som handler om den skoleflinke gutten som var så heldig at han fikk gå på skole i Trondheim. Der fikk han seg et hus som et kongeslott, men han hadde også tid til annet enn å jobbe.

- Som å telle himmelens stjerner.

Berit Alette Mienna får så hele aulaen med seg på en skikkelig alljoik som avslutning på den flotte konserten.

Dele kulturarven

- For meg er dette som å ha 17. mai og Samefolkets dag samtidig, smiler musikeren og forteller at hun er imponert over Sør-Varangers prioritering av joiken.

- Jeg føler meg heldig og takknemlig for å ha fått være med på dette, det har gitt meg mye å få dele av musikkarven vi har her nordpå og kunne gi den videre til barn. Ikke bare til samiske barn, men til alle barn. Jeg mener at å få kunnskap om det som har vært, og det som fortsatt er her nordpå, gir et solid verdigrunnlag. En kunnskap som gir eierskap og stolthet, som gir trygghet. Den samiske kulturarven er en skattekiste. Her er fortellertradisjon, drakter, joikedialekter og ord. Og det er en gave å få høre ungene fortelle sine egne historier i stedet for å sitte foran dataskjermen og se Disney.

- En kan møte litt av hvert rundt om i verden, påpeker Berit Alette Mienna.

- Og kunnskapen om egen kultur - og om det flerkulturelle - styrker ungene og identiteten deres. Ikke bare identiteten til de samiske barna, men til alle som er del av det flerkulturelle samfunnet vi lever i.

Joikeprosjektet har gjennom de fem prosjektårene blitt et verktøy for for å styrke barn og unges identitet, og det brukes i barnehager, barneskolen og i ungdomsskolen.

- Vi vet jo at språk og andre kulturelle uttrykk gis mening og utvikles i fellesskap med andre, har prosjektleder Annemarie Kjeldsø tidligere forklart om bakgrunnen for prosjektet.

Kjeldsø skal nå ha fast stilling i samisk kulturfag i Sør-Varanger kulturskole.

- Vi ønsker at alle barn og unge skal få lære om joiken, få prøve ut sin joikestemme, lære noen joiker og bli kjent med fortellertradisjonen som er nært knyttet til joiken, forklarer hun.

I Sør-Varangers prosjekt er det en tydelighet om at det samiske er en felles kulturarv for Finnmark, noe alle har lov til
å bli kjent med, men samtidig at noen har et større eierskap enn andre.
På andre klassetrinn lærer elevene om joiking. I
sjette klasse lærer de om samisk fortellertradisjon, og på ungdomstrinnet om myk og hard duoddji.
Målet er å få prosjektet implementert i læreplanene til bruk i alle kommunens skoler og barnehager.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no