8. des
FOKUS: Utviklingsdirektør HArald Martinsen understreker viktigheten av å fokusere på hva Sydvaranger gruve skal gjøre og ikke tenke alt for mye på Northern Irons ukjente aksjonær.
 
Knapt flertall i Northern Iron sa nei til Dalnor Assets kandidat
Torsdagens generalforsamling i Perth i Australia ga ingen fullstendig avklaring om mysteriet rundt Dalnor Assets oppkjøp til 19 prosent i Northern Iron. Ingen fra det ukjente selskapet møtte, og forsøket på å få juristen Richard Glasspool inn i Northern Irons styre strandet, med knappest mulig margin.

Publisert: 30.mai.2014 15:32
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Ifølge protokollen lagt ut på Northern Irons hjemmeside stemte drøyt 165 millioner av de stemmeberettigede aksjene for å oppnevne Glasspool til styret. 198 millioner stemte imot, mens 9000 avholdt seg fra å stemme.

Utsettende vedtak

Flere tusen mil unna har utviklingsdirektør Harald Martinsen ved Sydvaranger gruve fulgt generalforsamlingen i eierselskapet.
– Vi har gjort det vi kan for å finne identiteten til de som står bak Dalnor Assets. Takeovers Panels skal nå undersøke oppkjøpet nærmere på oppdrag fra Northern Iron Ltd. Det nærmeste vi kommer hva et slikt panel er i Norge, er nok en namsrettbeslutning. Når et vedtak fra dette panelet kommer, er usikkert.
Som i Norge så skal alle selskaper som kjøper seg opp og passerer fem prosent av aksjene gi seg til kjenne, den såkalte flaggingsregelen. Når Dalnor Assets har kjøpt seg opp til 19 prosent, ser Martinsen det som naturlig at et dommerpanel går dette selskapet nærmere etter i sømmene.
– Nå skal det understrekes at dette ikke er unikt. Også i Norge kan man få ukjente selskaper som kjøper seg opp uten å gi seg til kjenne. Det er ikke så lett å forutsi hva panelet kommer fram til og hvilke konklusjoner de vil trekke, men det er å understreke at dette ikke er noen etterforskning av Dalnor. I skrivende stund foreligger det kun en midlertidig kjennelse. Men det er klart at generalforsamlingen måtte stemme ned Dalnor sin kandidat til styret, når de sitter med så lite informasjon som de gjør.
– Men dette ble gjort med liten margin. Betyr dette at det er splid i styret?
– Nei, det er ikke splid i styret. Det er aksjonærene som har stemt på generalforsamlingen. Det er jo ikke så rart at det i en generalforsamling er ulike synspunkter. Slik jeg ser det, så er det heldig at generalforsamlingen sa nei og ikke stemte inn det foreslåtte styremedlemmet. Men det som er klart er at situasjonen er akkurat som før, inntil en endelig dom fra panelet foreligger. Aksjonærene har sagt sitt. Nå er det opp til panelet å ta saken videre. Dette er en avventende dom og inntil dette foreligger og mer informasjon foreligger, så er situasjonen som før, sier Martinsen.

Kontroversielt

– Hva tror du dommerpanelet kommer fram til?
– Det er umulig å forutsi, sier utviklingsdirektør Martinsen.
Etter det vi erfarer så vil det bli slik at dersom panelet ikke ser noe kontroversielt med dette selskapet, så er saken klar og fritt fram. Men dersom avgjørelsen kommer og dette styrker mistanken om koblinger til russisk eierskap og slikt, så kan det få konsekvenser utover hva Northern Iron Ltd ser i dag.
– Hvordan er det å sitte langt unna og følge dette som foregår i eierselskapets generalforsamling?
– Vi fokuserer på å drive denne bedriften på best mulig måte.
– Hadde dere forventet mer avklaring under generalforsamlingen enn det som kom?
– Vi håpet at noe ville skje og at vi skulle få en viss avklaring. Nå må vi vente litt før vi får hele svaret på hvem som står bak dette selskapet, men nå vet vi at det er et arbeid i gang for å finne ut mer. Nå vet vi at Dalnor Assets er et selskap man snakker om både på børsen i Australia og torget i Kirkenes. Også denne saken viser at når man får søkelyset og medielyset over seg, så kan man ikke ligge i le bak et skjær, gjemme seg og gjøre oppkjøp i det stille. Sånn foregår det i Australia og i Norge, sier Martinsen.

I Perth

Nest største eier, Felix Tschudi, administrerende direktør i Sydvaranger gruve, Ismo Haaparanta og administrerende direktør i Northern Iron Ltd, Anthony Beckman, var blant de som var til stede under generalforsamlingen i Perth.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no