7. des
(Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Knuste glassflaske i hodet - i nødverge
En mann måtte sy flere sting etter at en annen mann knuste en brennevinsflaske mot hodet hans. Men retten kunne ikke utelukke at det var selvforsvar.

Publisert: 22.okt.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Fredag 30. oktober i fjor oppsto et basketak mellom to menn utenfor en leilighet i Kirkenes. Det endte med at den ene deltakeren, en mann i 20-årene, knuste en brennevinsflaske av glass mot den andre mannens hode.

Denne endte opp med tre kutt i hodet, som måtte syes med flere sting.

I september i år kom rettssaken opp i Øst-Finnmark tingrett.

Anspent stemning

Den kvelden hadde den tiltalte vært på fest i flere timer. Det var anspent stemning mellom den tiltalte, den senere skadde mannen, og en annen festdeltaker. De kranglet, og på et tidspunkt klappet den andre mannen til den tiltalte med flat hånd.

Etter en del fram og tilbake ut over kvelden, konstaterte den tiltalte at situasjonen tilspisset seg. Han samlet sammen tingene sine, inkludert brennevinsflaska, og gikk ut.

Der støtte han på den andre mannen. Det ble bråk mellom dem. Det endte med at han knuste flaska mot hodet til den andre mannen, og stakk av til et familiemedlem som bodde i nærheten.

De to hadde egentlig skværet opp i ettertid, blant annet ved at den tiltalte betalte legeregningene, men i januar anmeldte den andre mannen ham for hendelsen.

Peivet med armene

Den tiltalte mente at den andre mannen hadde sett gal ut i øynene da han sto utenfor døra på festen. Han hadde registrert noe brøling, og den andre mannen skal plutselig ha angrepet og slått ham i brystet. Det var da han prøvde å beskytte seg mot angrepet ved å peive med armene, og han sa at han ikke visste hvor han eventuelt hadde truffet med flaska.

Den tiltalte forklarte at han stakk av fordi han var livredd for at den andre mannen skulle komme etter ham.

Mannen som fikk en flaske i hodet nektet for å ha angrepet den tiltalte utenfor huset. Han mente derimot at den tiltalte hadde bedt ham å bli med ut, før han husket at det begynte å pipe i hodet, og han ble sparket i ryggen og hodet. Anmeldelsen kom fordi han i ettertid hadde merket vedvarende smerter og sjenerende arr fra flaskeslaget, og han ønsket oppreisning for skadene.

Han forklarte imidlertid i retten at den tiltalte kunne ha følt seg truet da de var utendørs.

Få vitner

Ingen av de andre festdeltakerne hadde sett noe av bråket utenfor døra, og de visste heller ikke årsaken til at de to hadde vært utendørs sammen. Imidlertid hadde den tiltalte forklart sin versjon til familiemedlemmene han gjemte seg hos, rett etter hendelsen. Familiemedlemmene forklarte at den tiltalte var svært oppskaket og redd, og at han insisterte på å låse utgangsdøra.

Retten lot tvilen komme den tiltalte til gode, og mente de ikke kunne utelukke forklaringen om at han hadde handlet i selvforsvar. Mannen slapp dermed straff for flaskeslaget.

Han slapp også å betale 25 000 kroner i erstatning til den andre mannen, tross at det er lavere krav til bevisene i et erstatningskrav.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no