22. nov
(Arkivfoto: Tor Sandø)
 
Kobbholmvann sjekkes for surhet
Norges vassdrags- og energidirektorat fikk klage fra hyttenabo.

Publisert: 03.mai.2014 18:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

5. juni vil det bli en befaring ved Kobbholm kraftverk. Miljøtilsynet ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal utføre undersøkelsen etter at de mottok en klage fra Håvar Solvang, som har hytte i nærheten.

Solvang utførte en PH-test av vannet i Lille Kobbholmvann, for å finne ut hvor surt vannet var. Hans testprøver viste ifølge klagen at vannet var PH 5 eller mindre, noe som er i sureste laget. Han mener dermed at vannet er forurenset av konsesjonæren Tinfos.

- Jeg hevder at Forurensingsloven er brutt på det groveste av Tinfos. Hva som senker PH i Lille Kobbholmvann er for meg uvisst, men problemet har oppstått etter at Tinfos har drevet tunnel, anlagt steintipp og stengt av alt vann til Lille Kobbholmvann, skriver han.

- Retter oss

Bjarne Berge, kraftverkssjef i Tinfos, mener at de har oppfylt konsesjonsvilkårene til kraftverket.

- Vi har den konsesjonen fra Energidepartementet å forholde oss til, og følger den. Om vi får pålegg av Miljøtilsynet, må vi også rette oss etter det. Ut over det har jeg ingen kommentarer, sier han.

Vil se med egne øyne

Senioringeniør Trond Blomlie i NVE forteller at de ønsker å se på området med egne øyne før de drar noen konklusjoner. De ønsker også å ha med representanter for kommunen og Fylkesmannen når de drar på befaring. Det er nemlig flere forskjellige ansvarsområder som kan berøres.

- Om det har med fiskebestanden å gjøre, blir det Fylkesmannen som har med det å gjøre. Om det er forurensing, er kommunen nærmeste myndighet. Om de ikke har fulgt konsesjonen, er det vårt område, sier Blomlie.

- Om alt det som er lagt fram i klagen stemmer, er noe av det ganske alvorlig. Om det er noe vi mener kan rettes opp, vil vi gi varsel og pålegg. Om det er grove ting, kan det bli overtredelsesgebyr, sier han.

Samtidig er det ikke sikkert at for eksempel surheten skyldes noe Tinfos har gjort.

- Fylkesmannen har påpekt at det kan være naturlig lave PH-verdier i området på grunn av svovelholdig nedbør fra Russland og lav kalkverdi i området, sier Blomlie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no