21. okt
Illustrasjonsfoto fra arkiv.
 
Kokevarselet er over
Varselet for fire områder i Sør-Varanger varte til midt på dagen lørdag.

Publisert: 01.des.2017 14:57
Oppdatert: 05.des.2017 12:56

OPPDATERT: Rett før klokken 12 lørdag formiddag kunne Magnus Mæland i kommunen melde at kokevarselet var opphevet. Dermed skal drikkevannet nå være i orden i hele kommunen.

Prøven som er nevnt i teksten under viste seg å være i orden ifølge Mæland.

Fredag kunne kommunen melde at de opprettholdt kokevarselet i områdene Skytterhusfjellet, Hesseng, Sandnes og Bjørnevatn. Med andre ord regnet ikke kommunen vannet i kranene for å være drikkbart i de områdene på det tidspunktet.

- Vi fikk utslag på en vannprøve som var tatt fredag. Det var et lite utslag, men vi er nødt til å ta slikt på alvor, og sendte prøven for dyrking til Vadsø. Der finner vi ut om vannprøven er innenfor grensene. Vi får analysen tidlig lørdag morgen, og da gir vi beskjed om kokevarselet er opphevet, sa Tor-Arne Limstrand, avdelingsleder for vann og avløp i kommunen, fredag.

Trykk i rørene

Kokevarselet var først opprettet torsdag morgen fordi kommunen ble nødt til å gjøre arbeid på Sandnes Hovedvannverk. Normalt sett ville kokevarselet vært over ganske fort.

- Når det er trykk i vannledningene, er det normalt sett ikke noe som kommer inn i dem. Når vi stenger ledningene kan grunnvann sive inn. Så når vi er ferdig med arbeidet, kjører vi vann igjennom ledningene så alt er rent, før vi åpner for at kundene kan drikke vannet igjen, forklarer Limstrand.

Problemet denne gangen kom da de tok en prøve etter denne gjennomspylingen, som skulle ha skylt vekk alt av grums og bakterier. Prøven ga fremdeles utslag på at det var urenheter i vannet.

Må kanskje lete

- Om denne prøven viser seg å være utenfor de akseptable grensene, har vi et seriøst problem. Da blir vi nødt til å undersøke ledningene for å finne ut om det er en lekkasje et sted. Men det skal veldig mye til før det skjer, sa Limstrand fredag.

Det viste seg heldigvis ikke å være tilfelle.

Vann- og avløpsarbeiderne hadde allerede tatt flere prøver av vannet på forskjellige steder og sendt de til analyse, i tilfelle det ble nødvendig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no