17. okt
VILLE FORTSATT: Harlad Enebakk er i sitt 60. år. Det betyr pensjonsalder i Forsvaret. Det er ikke lett for en som føler han har veldig mye mer å gi. (Foto: Tor Sandø).
 
Kommer alltid tilbake
Harald Enebakk fyller 60 år i høst. I juni ble han pensjonert fra Forsvaret mot sin vilje.

Publisert: 24.jul.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Enebakk har i en årrekke vært sentral i bygningsforvaltningen ved Garnisonen i Sør-Varanger. Han har blant annet vært med i planleggingen av grensestasjonene på Svanvik og i Jarfjord. At han er blitt satt pris på av mange viser at den nye hytta til GSV i Grense Jakobselv til fire millioner kroner er kalt Haraldsheim og briefingrommet inne i leiren Enebakk-tommet.

- Det var veldig rørende og fører til at jeg vil få et godt ettermæle på GSV. Det er fantastisk og litt vanvittig, sier han selv.

Fire perioder

Enebakk er født og oppvokst i Oslo, men som alle som velger en karriere i Forsvaret, så ventet det år med masse flytting. For Haralds del begynte det i 1976, da han var to år på GSV. Så ventet en liten periode i Garden.

- Men så trivdes jeg så vanvittig at jeg måtte tilbake hit.

I 1981 meldte han flytting tilbake hit. Da ble han i seks år. Så ventet hovedstaden og Garden igjen, før det ble noen år i Alta, ett år i Libanon, ett år på Garnisonen i Porsanger og tre år i Elverum. Totalt tretten flyttinger har han vært med på i sine 40 år i Forsvaret.

- I 2000 fikk jeg en telefon fra daværende GSV-sjef, Per Sverre Opedal meg. Han ville ha meg opp hit. Jeg sa ja og her har jeg blitt, noe jeg ikke har angret et sekund på. Sør-Varanger er uten tvil Norges beste å bo i, noe jeg har sagt til alle de som har kommet på besøk gjennom årene. Jeg tror det å markedsføre kommunen sin har vært med på å gi en synergieffekt for Sør-Varanger.

På GSV er Enebakk gitt muligheten til å jobbe med mye av det han brenner for, blant annet utviklingen av Garnisonen etter Schengen i 2001.

- Det har vært en meget spennende reise, med store utbygginger. I de store og omfattende byggeprosjektene som vi har hatt har jeg hatt tett og god dialog og kontakt med prosjektorganisasjonen og Forsvarsbygg. Det har skjedd mye, spesielt de siste seks årene og den tida har vært den beste tiden min på GSV. Og mer blir det hvis langtidsplanen til Forsvaret og regjeringen går gjennom i Stortinget. Blant annet et jegerkompani på GSV.

- I min tid har det alltid vært gode relasjoner. Det har alltid vært viktig for GSV å spille på lag med lokalbefolkningen. Sånn skal det også være.

Hytte i Munkefjord

59-åringen har en umiskjennelig Oslo-dialekt, som har holdt stand selv etter så mange år langt mot nord og langt unna Sinsenkrysset. Harald er blitt sør-varanger- og finnmarkspatriot så det holder og lever det gode pensjonistliv med leilighet på Skytterhusfjellet og hytte i Munkefjord. Herfra kan han gjøre det han setter aller mest pris på, nemlig bruke naturen og gå på rypejakt og fiske i fjellvann. Det får han ekstra god tid til å gjøre nå.

- Jeg har gått av formelt, men kunne holdt det gående til 1. november. Men jeg kom vel til at avslutningsmarkeringen var bedre å ha i midten av juni. Avslutningen i juni var både vemodig og flott. Helt ferdig er jeg imidlertid ikke.

Nå skal Enebakk ha to måneder ferie, før han blir engasjert av GSV på nytt, denne gang for å gjøre en jobb med historiske fakta til de gamle grensestasjonene. 31. desember er det helt slutt.

- Det er jo egentlig bare tull å slutte. Jeg fyller 60 år i oktober, men føler jeg har masse mer å gi. Men men, alt har sin tid og jeg får bare innse at det er en særaldersgrense i Forsvaret, men jeg setter pris på at denne pensjonsordningen nå skal til vurdering i Stortinget. Så får jeg se hva jeg skal finne på utover. Jeg tror ikke det skal bli noe problem å fylle dagene med noe meningsfylt.

Jobbet for 14 sjefer

På GSV har Enebakk jobbet som lagfører, troppssjef, nestkommanderende for kompaniet, kompanisjef, materiellsjef, garnisonsforvalter og plassmajor.

Harald Enebakk er et levende oppslagsverk og på stående fot kan han nevne alle GSV-sjefene siden han første gang trådte sine marsjstøvler på Høybuktmoen; Sverre Simonsen (1974-77), Per Hansen (77-79), Vidar Aabrekk (79-82), Ola Petter Løvlien (82-84), Isak O. Vanvik (84-86), Rolf Thomsen (86-88), Edvard Larsen (88-90), Tor Kverneggen (90-92), Åge Bjøråsen (92-94), Bror Sundstrøm (94-96), Hugo Østreng (96-98), Per Sverre Opedal (98-2000), Einar Johnsen (00-02), Tor Ove Jacobsen (02-04), Terje Alvsaker (04-06), Dag Søberg (06-08), Jørn Erik Berntsen (08-11), Jan Østbø (11-13) og Jan Erik Haug (13-16) kom på løpende bånd nesten uten betenkningstid. Dette er 19 GSV-sjefer på 42 år. Med dagens sjef, Jørn Qviller, er det 20, men han tok over dagen etter at 59-åringen gikk av. Enebakk har jobbet under 14 av disse 19.

- Nei, da valgte jeg nok feil løpebane. De som går for sjefsstillinger må klatre oppover i systemet, ikke som jeg som gikk sidelengs. Jeg er kommet til at livet er mer enn karriere. Det viktigste er at en koser seg og har det fint og det har jeg gjort fra dag en her.

- Det er et vanskelig spørsmål, men Per Sverre Opedal som rekrutterte meg, Jørn Erik Berntsen og Dag Søberg, er alle tre fantastiske ledertyper som jeg hadde et meget godt samarbeid med.

Inne i leiren

Enebakk er fornøyd med hvordan GSV har utviklet seg de siste årene.

- Vi har fått bygd og renovert det vi har hatt behov for. I de kommende årene er det bygningene inni leiren som må prioriuteres. Garnisonen må ha en kaserne til, kontorbygg og leiligheter for befal. Det er for mange befal som pendler på grunn av mangel på leiligheter, sier Enebakk på sin umiskjennelige Oslo-dialekt, forhenværende GSV-ansatt. Og pensjonert major mot sin vilje.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no