11. des
Lange etapper: Mikkel Orre Svenningsen og Kornelius Allum har økt dagsetappene til over to mil nå når turen nærmer seg slutten. (Foto: Kenneth Mellem).
 
Kommet til Hedmark
GRUE: I juli startet dimmeturen for Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum og huskyene Rollins og Sparks. De skulle gå fra Grense Jakobselv til Halden, Nå har turgåerne gått 250 mil til fots og er kommet til Svullrya i Hedmark. Av Kenneth Mellem

Publisert: 18.jan.2017 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Side 12 og 13

Dimmeturen startet fra Grense Jakobselv:

Husker du militærkompisene som 15. juli i fjor startet på drømmeturen og gikk Norge på langs etter å ha dimitert fra Garnisonen i Sør-Varanger (GSV)? Nå har de kommet til Hedmark med kun kort vei til det endelige målet. Nå ser de Halden i det fjerne, etter at starten fra Grense Jakobselv 15. juli. Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum, fra henholdsvis Skien og Bærum bestemte seg for at de skulle gå Norge på langs som en markering på endt militærtjeneste ved GSV. Der kom de i samme tropp, og begynte så vidt å snakke om gåturen. Da de så havnet på samme grensestasjon, tok de hverandre i hendene på at de skulle gå fra Grense Jakobselv til Halden som en dimmetur etter 18 måneders førstegangstjeneste.

15 meter unna bjørn

Nå har 23-åringene passert Svullrya og er på vei mot Roverud i Hedmark. 21. januar skal de etter planen være i Halden. Der skal de ta et utebad for å markere at de er framme, et drøyt halvår etter at turen startet med et bad i Grense Jakobselv.

- Dette har vært helt fantastisk, ubeskrivelig og må bare oppleves. Det har vært så mye mer opplevelser enn vi turte å håpe på. Ønsket var mest mulig natur og det å være ute når sesongene skiftet. Vi har fått se hvordan naturen endrer seg, og vi elsker begge å være ute, sier Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum, som har hatt selskap av to huskyer det meste av turen. Den ene firbeinte vennen var borte ved begynnelsen av turen da den fikk los på et reinsdyr på Finnmarksvidda og var borte i åtte dager.

- Vi har gått mye i villmarken der det er mulig, men vi begynte å slite litt med snøen. Vi tok skiene og pulken fatt i området rundt Steinkjer. Vi startet med å gå langs russergrensen, så mot Finland og vi gikk også litt i Sverige da vi var på høyde med Bodø, forteller Allum. Verken han eller turkompisen ville vært denne turen foruten. Den største opplevelsen var da de var 15 meter unna en bjørn mellom Karasjok og Kautokeino. De fulgte den i 300 meter.

Turkompisene har selvsagt hatt minst mulig oppakning. Hundene har gått med kløv, ellers har de hatt telt, litt mat og noen ekstra klær. De fant raskt ut at de ikke trengte så mye for å gjennomføre turen. De har proviantert underveis, og ellers har også folk de har møtt, åpnet hjemmene for dem. Da har det vært godt med mat, en dusj og ei god seng å sove i.

Ikke gått lei

- Men nå liker jeg nesten best å sove ute i telt, sier Svennungsen. De valgte også å overnatte ute da de kom til Grue Finnskog, selv om det var kort vei ned til Finnskogen Kro og Motell.

- Ja, vi ble ute. Men det var vått, for det kom mye snø, sier Allum.

Det er flere som har tatt kontakt med de spreke guttene, som har laget sin egen side på Facebook, «Norge på langs - på vei hjem fra førstegangstjenesten».

- Mange har gjort dette før oss, men vi gjør det som en avslutning på militærtjenesten. De fleste vil klare en slik tur, mye går på motivasjon, sier de to kameratene, som påstår at de ikke har gått lei hverandres selskap disse månedene.

- Vi har klart oss bra, og er blitt kamerater for livet. Nå frister det med nye dags- og helgeturer, sier de to, som sammen med hundene fikk godt stell den lille tiden de stoppet i Svullrya.

- Nå ser det ut til at vi skal klare turen. Dessverre har vi ikke veddet med noen, ler Kornelius og Mikkel, før de trasker videre mot målet og forhåpentligvis en velkomstkomité i Halden.

En mil per dag

Med en fridag hver femte dag, så har turkameratene Mikkel og Kornelius og de to hundene, rollins og Sparks, gått rundt 1,2 mil hver eneste dag. Nå er det kun noen få mil igjen. Grensa er på 280 mil og turen vil når de krysser «mållinja» i Halden neste lørdag ha tatt 280 dager. Dette er dager siden de starttet i sitt militære oppholdssted i Sør-Varanger, fylt av store opplevelser som det vil ta lang tid å fordøye. Rundt en mil per dag har de tilbakelagt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no