9. des
MINISTERPRAT: Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) (t.v.) oppsøkte i mai statsminister Erna Solberg (H) for å legge fram resultatet av folkeavstemningen der 87 prosent sa nei til å bli slått sammen med Troms - uten at det rokket ved regjeringens plan om et nytt storfylke i nord.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 
Kommunaldepartementet: Finnmark bryter loven ved å ikke delta i sammenslåing
Finnmark fylkesting bryter deres rettslige plikt ved ikke å velge medlemmer til fellesnemnda som skal forberede sammenslåingen med Troms, fastslår Kommunaldepartementet.

Publisert: 16.okt.2018 11:12
Oppdatert: 16.okt.2018 11:36

Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) reagerer skarpt på at Kommunal- og moderniseringsdepartementet kommer med denne konklusjonen, bare én dag før Finnmark fylkesting møtes for å behandle sin egen lovlighetsvurdering.

– Dette føyer seg inn i et mønster der staten fullstendig overkjører Finnmark, sier Vassvik til NTB.

Ugyldig og opphevet

Kommunalminister Monica Mælands (H) jurister mener det ikke er rom for tvil:

– Vedtaket i Finnmark fylkesting 20. juni om ikke å velge medlemmer til fellesnemnda, bryter med fylkestingets rettslige plikt. Vedtaket er en ulovlig avgjørelse, det er ugyldig og er med dette opphevet, heter det i et brev fra Kommunal- og regionaldepartementet til Finnmark fylkeskommune.

«Neppe tvilsomt»

Finnmark pålegges å behandle saken på nytt. Videre heter det at departementets vedtak er endelig og ikke kan påklages.

Det heter også i brevet at «det neppe kan være særlig tvilsomt» at fylkestinget har en rettslig plikt til å velge medlemmer til fellesnemnda.

Fellesnemnda er det organet som skal forberede en sammenslåing og hvor det etter en tidligere avgjørelse i departementet skal sitte 17 representanter fra Finnmark og 19 representanter fra Troms.

Nekter fortsatt

Vassvik er tydelig på det ikke kommer til å bli valgt noen medlemmer til fellesnemnda under fylkestingets møte denne uken.

– For det første avventer vi Stortingets behandling av forslaget fra Senterpartiet om å oppheve sammenslåingen av Finnmark og Troms. Dernest avventer vi regjeringens varslede oppgavemelding. Og ikke minst må den generelle politiske situasjonen og KrFs veivalg avklares først, sier Vassvik til NTB.

Ingen klar frist

Fylkesordføreren legger til at Finnmarks egen utredning av lovligheten av vedtaket delvis er i motstrid med departementets konklusjon.

– Konklusjonen i utredningen som etter planen skal behandles av fylkestinget, er at vi er lovpålagt å velge medlemmer til fellesnemnda, men at det ikke er satt noen tydelig frist for når dette valget skal gjøres, sier Vassvik.

Dette er vedtaket som staten vil oppheve:

«Finnmark fylkesting sier nei til oppnevning av fellesnemnd.

Finnmark Arbeiderparti, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet viser til gjennomført folkeavstemning i Finnmark 14. mai i år om tvangssammenslåing av Finnmark og Troms. Et overveldende flertall på 87 prosent av befolkningen i Finnmark stemte nei til en slik sammenslåing. Dette er et sterkt mandat og veien videre må gjenspeile dette.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet har i Stortinget sagt nei til tvangssammenslåingen to ganger. Sametinget er også mot tvangssammenslåingen.

Forslagsstillerne viser videre til partienes og fylkestinget i Finnmark sine tidligere vedtak i spørsmål knyttet til regionreformen. Fylkestinget i Finnmark har ikke endret holdning og vil si følgende til spørsmålet om fellesnemnd:

Det knytter seg stor usikkerhet til hva regionreformen og en tvangssammenslåing med Troms vil innebære for Finnmark. Ikke minst gjelder dette nye oppgaver, ledelse, arbeidsplasser, makt og myndighet for Finnmark.

Fylkestinget sier etter dette nei til oppnevning av fellesnemnd.»

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no