8. des
VINNERBILEN: Så langt er det Suzuki Swift som har solgt mest i Sør-Varanger, takket være kommunen. Her ser vi de ansatte på Sør-Varanger Bilteknikk ved en 2011-modell av bilen. Daglig leder Stig Hjelm forrest.
 
Kommunedytt til Suzuki
Et enkelt salg til kommunen løftet Suzuki opp på bilsalgstoppen i Sør-Varanger, og ga et oppsving til et ellers stabilt marked.

Publisert: 14.aug.2014 14:04
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken er det solgt 121 nye personbiler så langt i år i Sør-Varanger, fram til tirsdag denne uka.
Det er langt mer enn til samme tidspunkt i fjor, da 99 nye personbiler hadde blitt registrert i kommunen.
Dette veies opp av relativt labert salg av varebiler. Totalt, inkludert vare, kombi, buss og lastebiler, ble det solgt 169 biler i Kirkenes fram til 11. august i år - «bare» 6 flere biler enn på samme tid i fjor.

Forandret fokus

Hos Sør-Varanger Bilteknikk AS har et storoppdrag hjulpet veldig: Nesten halvparten av de 43 personbilene de solgte gikk til én kunde.

– Vi har levert 20 nye Suzukier til Sør-Varanger kommune. Men også utenom dette har vi hatt et bedre år i år enn til samme tid i fjor, forteller daglig leder Stig Hjelm.

Sør-Varanger Bilteknikk har kuttet ut salg på kapitalvarer som båter, ATVer og skutere, og i stedet fokusert på service, verksted og skadereparasjoner. Det har det blitt økt omsetning av.

– Vi har gjort verkstedet mer effektivt, og har fokus på kundene, sier Hjelm.

Med det har de blitt litt færre på bedriften - 15, snart 16 fast ansatte, i forhold til de 18 de hadde for to år siden.
Etter hvert som folk har sluttet av naturlige årsaker, har de ikke blitt erstattet. Men samtidig er det større stillingsprosenter for de som er igjen, så det har ikke blitt mange færre årsverk.
Slik det er nå har alle sin plass i bedriften, og Hjelm ser ikke for seg å utvide videre.
Det er imidlertid en del lærlinger på bedriften.

– Vi har fokusert på lærlinger for å utdanne fagfolk til bransjen, og lærlinger som har tatt fagbrev har ofte fått jobb hos oss. Det å få utdannet lærlinger frem til fagbrev anser vi som en viktig jobb i næringen, mener Hjelm.

– Stabilt

På Kirkenes Bil har de merket at det er færre varebiler som selges, men daglig leder Yngve Labahå ser ikke mørkt på det. Varebilsalget går nemlig i bølger.

– I fjor hadde vi et stort parti til en kunde, som dermed ikke kjøpte noe i år. Der er det ingen dramatikk, sier Labahå.
Han mener bilmarkedet generelt er stabilt og godt i Sør-Varanger.

– Den økningen vi ser fra i fjor er på grunn av Suzukiene til kommunen. Ellers er det uansett et stabilt, bra marked, sier Kirkenes Bil-lederen. Han er sikker på å nå målet på 80 solgte biler i år.

Flere elbiler

Labahå ser samtidig at interessen for elbiler er på vei opp. Så langt har Kirkenes Bil solgt fire elbiler i år.

– Vi har også flere kontrakter på dem, og det er mange som prøvekjører elbiler. Det er en veldig positiv utvikling, og det blir artig å se, mener han.

Tross mangelen på hurtigladestasjoner i Nord-Norge, mener Labahå at elbiler er fullt funksjonelle i Sør-Varanger.

– Såfremt det er en bil man bruker til å kjøre innenfor kommunegrensene, er det strålende. Jeg vet ikke om noen har planer om å sette opp en hurtiglader. Men inntil videre gjelder det å lade bilen i en vanlig stikkontakt hjemme over natta, så er den fulladet på morgenen, sier han.

Swift på topp

Med det store salget til kommunen har Sør-Varanger Bilteknikk sørget for at bilmerket Suzuki Swift troner på toppen av personbillista per slutten av juli.
De 20 solgte bilene danker lett ut Toyota RAV4 med 12 solgte nybiler, Nissan Qashqai med 11 solgte biler, og Volkswagen Golf med 9 solgte biler.
Dermed var Suzuki også tett i tet med Volkswagen i konkurransen om det mest solgte bilmerket fram til august. Begge hadde 28 solgte biler fordelt på de forskjellige modellene sine.
Nå kom Volkswagen foran igjen med tre solgte biler forrige uke, og det tyske merket ligger i skrivende stund på førsteplass med 31 biler.
Toyota ligger rett bak, med 24 solgte biler totalt. Nissan ligger på tredje plass med 18 solgte biler.

Var trangt i leiemarkedet

Det er juli og august som står som de heftigste utleiemånedene i året. Mot slutten av juli var det nærmest umulig å skaffe seg leiebil i Sør-Varanger, i alle fall om man trengte en i flere dager. Forhandlerne rapporterte om at man burde booke en måned i forveien på den tiden for å være garantert leiebil.

– Det har økt fra år til år. Det er økt turisme, og mer næringsliv. Vi bor i en vekstkommune, konstaterte stasjonsmedarbeider Hege Charlotte Johnsen på Hertz da SVA snakket med henne i juli.

Nå i august har det roet seg, og det er ikke lenger vanskelig å finne leiebil i Sør-Varanger. Det får SVA vite fra blant andre Avis og Kirkenes Bilutleie.
På Kirkenes Bil har det begynt å løsne litt, men de har fremdeles ikke så mye ledig fram til 19. august.
Kirkenes Bil regner en omsetningsoppgang på rundt 10 prosent i år i forhold til tidligere år, når det gjelder leiebiler.

– Vi har en liten vekst i år, fra i fjor som kanskje var et dårlig år, sier også Runar Pettersen på Kirkenes Bilutleie, som leier ut biler igjennom Rent-A-Wreck.

På Sør-Varanger Bilteknikk pleide de å leie ut biler som franchisetaker i Sixt-kjeden. Da gikk mye av inntjeningen med til administrasjon, ifølge daglig leder Stig Hjelm. Nå har de selv kontroll på bilutleien, uavhengig av kjeder, og det går bedre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no