17. okt
POSITIV: Tillitsvalgt for de ansatte i barnevernledelsen Erna Bakken sier at kommunen nå har åpnet for dialog. Det er hun fornøyd med. (Arkivfoto: Siri Sønstelie)
 
Kommunen åpner for dialog med barneverntjenesten
Barneverntjenesten har gjentatte ganger ønsket dialog med kommunen rundt det de omtaler som uforsvarlige forhold. Nå har det endelig løsnet hos kommunen.

Publisert: 20.apr.2017 18:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Siden barneverntjenesten i fjor varslet kommunen om uforsvarlige forhold i tjenesten har de savnet dialog med sin arbeidsgiver. Tjenesten har tidligere uttalt til SVA at de har etterspurt dialog, men uten at de har nådd frem.

Nå ser det imidlertid ut som kommuneledelsen har snudd.

- Et steg i riktig retning

For ifølge tillitsvalgt for de ansatte i barneverntjenesten Erna Bakken skal kommuneledelsen nå ha sendt ut en invitasjon til at de to partene kan møtes. Invitasjonen kommer i lys av at arbeidsmiljøutvalget i begynnelsen av måneden hadde et møte med hovedverneombudet, hvor det ble oppfordret til dialog, ifølge Bakken.

- Det har ført til at det nå har kommet en invitasjon til dialog fra ledelsen. Det er veldig positivt. Når de nå har invitert til dialog, vil jeg si vi har kommet et steg videre i riktig retning. Dette er noe vi har ønsket hele veien, ikke bare enkeltansatte, men tjenesten som helhet, sier hun mens hun understreker at det burde ha skjedd for lenge siden.

BAKGRUNN: Åtte av ti barnevernansatte sykmeldte

Positiv til revisjon

Situasjonen er i tjenesten har blitt omtalt som alvorlig av flere. Det har gjort at Bakken samtidig trekker frem at de ansatte i barneverntjenesten setter pris på at kontrollutvalget har valgt å gå dypere inn i saken. Kontrollutvalget bestemte tidligere denne måneden at en forvaltningsrevisjon var nødvendig for å få kartlagt flere alvorlige forhold ved tjenesten, deriblant påstandene om gjengjeldelse overfor tidligere barnevernleder Irene Pleym Jakola.

- Det setter vi veldig pris på. Jeg har oppfattet det som at utvalget ønsker å se nærmere på saken, og på både det politiske og administrasjonen. En ting er å se på totalsituasjonen, men det å kunne gå dypere inn i situasjonen og håndteringen av den er viktig. Vi trenger en forsvarlig ledelse og barneverntjeneste med mer ressurser. Derfor er vi spent å hva de kommer fram til og hva de kartlegger, sier Bakken.

Videre understreker Bakken at de ansatte er veldig opptatt av saken og situasjonen i barneverntjenesten.

- Tjenesten har en viktig rolle i samfunnet, og at vi ikke har en fungerende tjeneste per dags dato skaper uro. Derfor er det positivt at vi nå kan få en dialog, som gjør at vi kommer et stykke videre med å løse situasjonen, sier hun

Les også: Tidligere barnevernsleder har ingen dialog med kommunen.

Tilnærmet uendret

Men til tross for at det åpnes for dialog og granskning, så er situasjonen på langt nær løst. For ifølge Bakken er imidlertid situasjonen i barnevernet tilnærmet uendret. Så vidt hun er bekjent er det kun et par tre stykker som er delvis tilbake i jobb. Resten er fortsatt sykmeldte av arbeidsrelaterte forhold.

- Situasjonen er omtrent som den har vært. Jeg vet at noen har begynt å komme gradvis tilbake i jobb. Det vil si korte og halve dager. Men tjenesten er fortsatt preget av sykemeldinger, og vi har en tjeneste som ligger nede, sier Bakken.

Dårlig håndtering

Hun forteller videre at håndteringen av situasjonen i barnevernet ikke har vært optimal. Det at kommunen har leid inn eksterne firmaer til å ivareta barnevernets oppgaver mener hun ikke er lurt.

- Tidligere erfaringer viser at det ikke er tilstrekkelig. Det er ikke så godt som om vi skulle ha gjort jobben selv. Barnevernsfaglig er det ikke godt nok. Samtidig mener vi i barnevernet at det økonomisk sett bare er tøv. Det koster himla mye. Da jeg var barnevernsleder for noen år tilbake ga jeg en anbefaling om å ikke hyre inn firmaer men heller flere folk. For å leie inn firmaer koster mer enn det smaker, og det er en usedvanlig dårlig bruk av offentlige midler, sier hun og legger til at sist det ble brukt slike firmaer kostet opp mot 5- 600 000 kroner.

- Det er kanskje forsvarlig på kort sikt, men ikke på lang sikt. Det er mulig å fjerne en topp, men faglig er det ikke godt nok. Samtidig tar det bort noe av det viktigste ved tjenesten, nemlig tillitsbygging mellom barn, familie og saksbehandler, fortsetter hun.

Fått lest denne?
Kommunalsjef: – Det har vært utfordringer

Kommunen er fornøyd

Kommunalsjef Arnulf Ingerøyen mener på sin side at retningslinjene i arbeidslivet i prosessen med omorganisering av tjenesten er fulgt. Til Finnmarken tilbakeviser Ingerøyen Bakken sine påstander om at innleie av ekstern barnevernsfaglig kompetanse er negativt.

- Sør-Varanger kommue er så langt veldig godt fornøyd med det arbeidet disse firmaene utfører for kommunen. Kommunen mener vi per i dag leverer en forsvarlig tjeneste, men at vi fortsatt arbeider med å ta igjen et etterslep av meldinger og undersøkelsessaker i tjenesten, sier han til Finnmarken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no