17. okt
nytt nei: Til tross for Fylkesmannens beskjed om ny saksbehandling, opprettholder Sør-Varanger kommune avslag på innsyn fra Sør-Varanger Avis. Foto: Anna Solvoll Rognmo, Fylkesmannen i Finnmark
 
Kommunen brøt journalføringsplikten
Fylkesmannen i Finnmark slår fast at Sør-Varanger kommune brøt offentlighetsloven, da dokumenter om stamhavneavtale ikke ble registrert inn i kommunens arkiv.

Publisert: 23.okt.2017 16:58
Oppdatert: 23.okt.2017 18:33

Sør-Varanger Avis omtalte den 6. oktober at flere dokumenter vedrørende ny stamhavn ikke ble journalført i perioden mars til september. Fylkesmannen i Finnmark har den 18. oktober gitt SVA medhold i at kommunen brøt offentlighetsloven.

brøt journalføringsplikt

Varsel om mulig lovbrudd kom på bakgrunn av melding i juni om mulig kontrakt for ny stamhavn. Innsyn viste at korrespondanse mellom kommunen og privat aktør tok over 100 dager, før den ble registrert.

18. oktober kom svaret fra Fylkesmannen til Sør-Varanger Avis. Fylkesmannen slår fast at kommunen brøt journalføringsplikten og offentlighetsloven.

– «Fylkesmannen har etter forannevnte vurdering kommet til at Sør-Varanger kommune har brutt sin journalføringsplikt».

opphevet vedtak

I samme brev valgte Fylkesmannen å oppheve kommunens avslag på SVAs innsynsforespørsel i saken. Det er derfor sannsynlig at Fylkesmannen sier seg enig med avisen i at kommunen fremdeles ulovlig holder opplysninger sperret for innsyn.

– «Fylkesmannen opphever Sør-Varanger kommunes vedtak om at hoveddokument og/eller vedlegg (...) kan unntas fra offentlighet med henvisning til taushetsplikten (...). Sakens sendes til Sør-Varanger kommune for ny saksbehandling i henhold til vedtakspunkt», avsluttet brevet.

Kommunen fikk dermed beskjed om å foreta en ny saksbehandling av SVAs innsynskrav.

opprettholder avslag

I brev til SVA den 20. oktober velger Sør-Varanger kommune å opprettholde vedtaket om avslag, etter Fylkesmannens brev.

Dette betyr at SVA på ny, som i september, har måtte påklage avslaget fra kommunen, da saken regnes som gjenåpnet av Fylkesmannen.

Kontorsjef, Ellen Mari Lindkvist, bekrefter at kommunen mener dokumentene i sin helhet skal være sperret for innsyn, noe som kan tolkes som en uenighet i Fylkesmannens vurderinger.

Fylkesmannen har endelig ord i saken, og vil derfor kunne avklare om avslaget på innsynet fra september og oktober er lovlig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no