8. des
INGEN KOMMENTAR: Rett som det her hører man politikere si at de ikke har noen kommentar om ting de har hørt i møterommet. Dette er ikke lov uten videre.
 
Kommunen bryter loven om taushet
Sør-Varanger er en av kommunene som ilegger politikerne i kommunestyret munnkurv i strid med kommuneloven og offentlighetsloven. Dette viser en undersøkelse Stavanger Aftenblad har foretatt.

Publisert: 19.des.2014 13:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Aftenbladet har innhentet og gjennomgått reglementene til kommunestyrene i 140 kommuner, og resultatene viser at 106 av de pålegger politikerne taushetsplikt i strid med loven ved lukkede møter. I 11 kommuner er regelverket uklart, og i de resterende 23 legges det ikke ulovlige begrensninger på politikerne.

Taushet

Av og til er taushet gull, men det kan være i strid med loven. I lovteksten heter det at «Folkevalgte plikter å bevare taushet om de dokumenter de får innsyn i når disse er undergitt taushetsplikt eller er unntatt offentlighet etter reglene i offentlighetsloven. Folkevalgte skal undertegne taushetserklæring. Når en sak behandles for lukkede dører, skal det ikke orienteres eller refereres fra forhandlingene, med mindre kommunestyret bestemmer noe annet«.
I reglementet for kommunestyret i Sør-Varanger får politikerne beskjed om at de har taushetsplikt om forhandlinger, drøftinger og/eller vedtak når saker behandles bak lukkede dører. Dette strider både med kommuneloven og offentlighetsloven.
I 2000 gikk Kommunaldepartementet ut til kommunene og presiserte at det ikke er lov å ilegge generell taushetsplikt ved behandling bak lukkede dører. I 2011 foretok Offentlighetsutvalget til Norsk presseforbund og Norsk journalistlag en undersøkelse som viste at drøyt 80 prosent av de politiske reglementene for kommunestyrene fortsatt brøt med denne lovbestemmelsen og ila politikere taushetsplikt i strid med loven. Norsk Journalistlag skrev til ledelsen i alle norske kommuner i 2011. Her ble de gjort oppmerksom på den ulovlige praksisen og rundskrivet fra departementet.

Ikke endret

– Tre år senere har ikke Sør-Varanger endret regelverket, ifølge vår undersøkelse, skriver journalistene Thomas Ergo, Hans Petter Aass og Geir Søndeland i et brev til ordfører Cecilie Hansen (Sp) i Sør-Varanger kommune.

I svaret til avisen skriver Hansen at kommunestyret holder sine møter for åpne dører hvis ikke annet følger av lovbestemt taushetsplikt eller vedtak etter kommunelovens paragraf 31.

– Vedtak om å behandle en sak for lukkede dører kan skje når hensynet til personvern eller andre tungtveiende private eller offentlige interesser tilsier dette. Debatt om dette foregår for lukkede dører hvis møteleder krever det eller kommunestyret vedtar det. Personalsaker skal alltid behandles for lukkede dører. Folkevalgte plikter å bevare taushet om de dokumenter de får innsyn i når disse er undergitt taushetsplikt eller er unntatt offentlighet etter reglene i offentlighetsloven. Folkevalgte skal undertegne taushetserklæring. Når en sak behandles for lukkede dører skal det ikke orienteres eller refereres fra forhandlingene, med mindre kommunestyret bestemmer noe annet, skriver Hansen.

Når undersøkelsen til Stavanger Aftenblad slår fast at Sør-Varanger kommune bryter loven og reglement for taushetsplikt, vil ordføreren endre den så snart som mulig i 2015.

Maktmisbruk

– Slike regler er rett og slett maktmisbruk. Undersøkelsen er solid dokumentasjon på alvorlige holdningsproblemer i kommunene. Det er tydelig at ikke alle kommuner er enige i den rette forståelsen av rettsreglene, nemlig at folkevalgte ikke har eller kan pålegges taushetsplikt annet enn der slik taushetsplikt er fastsatt ved lov, sier professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen til Stavanger Aftenblad.

Kristine Foss, juridisk rådgiver i Presseforbundet, er overrasket over at lovbruddene fortsetter i stort omfang.

– Dette er veldig alvorlig. Det er grunnleggende i et demokrati at man skal kunne snakke om og debattere også de vanskelige sakene. Aftenbladets funn avdekker at de folkevalgte knebles. De ulovlige reglene skaper en usikkerhet som gjør at de folkevalgte ikke bruker sin mulighet til å ytre seg. Og dette er en knebling det ikke er grunnlag for i loven, sier Foss til avisen.

– Vi bør få en lovbestemmelse om dette. I påvente av det, bør vi få et nytt rundskriv der det ikke bare fastslås at folkevalgte står fritt til å uttale seg om et hvilket som helst forhold som ikke er underlagt taushetsplikt ved lov. Det må også gis et absolutt forbud mot enhver form for kommunikasjonskontroll overfor de folkevalgte, sier professor Jan Fr. Bernt.

Bernt mener Aftenbladets undersøkelse viser behovet for å nedsette et offentlig utvalg som gjennomgår kommune-Norges praktisering og regelverk rundt åpenhet og hemmelighold.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no