21. okt
ELVENES: Vegvesenet lemper ikke brua over på kommunen i første omgang, men det skjer etter hvert. (Arkivfoto)
 
Kommunen får millionkostnader når de overtar gamlebrua på Elvenes
Kommunen får ekstra veistrekning å håndtere i løpet av i år.

Publisert: 19.apr.2017 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Europavei-utbyggingen rundt Bøkfjorden skaper en del utgifter også for kommunen. Når nye E105 tas i bruk i år, med Trifontunnelen og Bøkfjordbrua, vil nemlig deler av den gamle europaveien gå over i kommunalt eie.

Det vil si at kommunen tar over drifta av det som nå blir en omvei innom Elvenes en gang i løpet av sommeren eller høsten i år.

Veien som tas over av kommunen inkluderer den gamle hengebrua over Pasvikelva, Elvenes bru. Statens vegvesen vil ta seg av inspeksjonene av brua i begynnelsen, inntil kommunen har opparbeidet egen brukompetanse.

Så er det satt opp et hovedvedlikehold av brua i 2025, og da må kommunen spytte i en merkbar andel. Vegvesenet anslår 2,7 millioner kroner som kommunen må betale det året.

Krever kvalitet

Kommunen tar imidlertid ikke imot veiene helt uten krav. Kommunestyret vedtok onsdag at Statens vegvesen må dokumentere at Pikevannsbekken tillater fiskevandring igjennom kulvert eller rør under både gammel og ny E105. I tillegg må det være fungerende gang- og sykkelvei langs veien.

Kurt Wikan (Sp) mente spesielt det var viktig at veien skal være i stand idet kommunen tar over.

- Det skal være nyasfaltert, det skal være nye lys - veien skal være i ny standard når kommunen tar over, sa han fra talerstolen.

Forslaget til kommunestyret inkluderte allerede at veien skal tilfredsstille tekniske krav til full omklassifisering. Det ble enstemmig vedtatt.

- Vurder brobruk

Wikan mente spesielt at kommunen blir nødt til å se på brokostnadene fremover.

- Jeg regner med det er noe som kommer som sak når det nærmer seg. Vi må vurdere bruken av brua. Det blir enorme vedlikeholdskostnader om det blir full trafikk over den, sa han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no