6. des
ØNSKER SVAR: Rådmann Nina Bordi Øvergaard (t.v) og prosjektleder Stig Ulvang håper på konkrete svar fra næringslivet. Anne Britt Rudeaa i Maximite har utarbeidet undersøkelsen. (Begge foto: Jørn Fossmo)
 
Kommunen fikk innspill fra næringslivet
Stor misnøye har tidligere vært rettet mot Sør-Varanger kommune som tilrettelegger for næringsutvikling. Nå ønsker kommunen konkrete svar og innspill fra næringslivet før en setter i gang omstillingsarbeidet for fullt.

Publisert: 20.jan.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

I Proneorapporten som ble utarbeidet i fjor i samband med omstillingsmidlene kommunen ble tildelt fra staten, kom misnøyen tydelig fram. Denne rapporten har den politiske og kommunale ledelsen nå tatt på alvor. Gjennom verktøyet «Næringsvennlig kommune» ønsker Sør-Varanger kommune å få tilbakemelding på hvor godt egne tjenester og service fungerer overfor næringslivet.

Omlag 30 representanter fra det lokale næringslivet var mandag kveld tilstede i kommunens kantine på presentasjonen av undersøkelsen som firmaet Maximite AS har utarbeidet. Allerede i neste uke får cirka 240 bedrifter og firmaer brevet i posten og blir bedt om å si sin mening om hvor fornøyde de er med kommunale tjenester og kommunal forvaltning og infrastruktur.

Kjenner hverandre og samhandle

Hva kjennetegner kommuner med godt omdømme, var et av de spørsmålene Anne Britt Ruderaa fra Maximite AS var opptatt av i sitt foredrag. Svaret fra tilsvarende undersøkelser i over 20 andre kommuner var enstydende.

For det første må personene i kommunen og det private næringsliv kjenne hverandre godt og ha mange møtepunkter. Dernest må de samme menneskene være gode på samhandling. Og ikke minst, behandle hverandres roller med respekt. Ruderaa fortalte videre at på bakgrunn av de funn hun hadde gjort, dreidde mye av misnøyen seg mot mange kommuner om lang saksbehandlingstid og dårlig informasjon.

- Næringslivet har også et ansvar for å gi tilstrekkelig informasjon som kommunen trenger i saksbehandlinger, sa Ruderaa.

Selvransakende toner

Flere i salen tok til ordet for litt selvransakelse og mente at en måte legge bort både sutrekulturen og forestillingene om kommunen som en fiende. Flere av de frammøtte var enige om at det er for lett å legge skylda på kommunen og oppfordret næringslivet til å bidra mer. Latteren ble utløst da det på humoristisk vis ble foreslått at en psykolog hadde kanskje vært på sin plass for å endre tankegangen. Og litt alvor lå det nok også under den ytringen. En positiv vilje fra næringslivet til at kommunen skal og kan bli bedre, er nok trolig en viktig forutsetning for hele prosjektet.

Håper mange svarer

Rådmann Nina Bordi Øvergaard i Sør-Varanger kommune forteller at hovedmålet med prosjektet er å styrke kommunen som tilrettelegger og samarbeidspartner for lokalt næringsliv.

- Vi er spente på hva undersøkelsen vil gi oss av tilbakemeldinger. Håper at så mange som mulig vil bidra så grunnlaget blir representativt for næringslivets oppfatning og syn på kommunen. Vi oppfordrer alle bedriftene til å sette av litt tid og benytte denne muligheten til å gi kommunen konstruktive tilbakemelding som vi kan bygge videre på i de senere fasene i prosjektet. Denne kartleggingsfasen skal konkretisere hva vi er dårlig på og hva vi kan bli bedre på, sier rådmann Øvergaard.

Funnene skal gi kommunen innspill på hva de skal prioritere av tiltak og gjennomføre for å bli en mer næringsvennlig kommune.

 - Jeg tror at økt kunnskap og felles forståelse for hverandres utfordringer er nødvendig for et godt samarbeid, sier rådmannen.  

Når kommunen har fått tilbakemeldingene de har etterlyst, vil de innkalle til et nytt åpent møte med næringslivet. I løpet av våren 2017 har nok kommuneadministrasjonen fått de svarene de trenger for å gå videre. Hvordan den veien blir er det mange som spår, men ingen vet dette sikkerhet i dag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no