6. des
SOLHEIMSKVARTALET: Kommunen trenger nødvendige uttalelser til rapportene som foreligger for Solheimskvartalet av prosjekterende ansvarlig Consto anlegg AS. Bilder: Siri Sønstelie
 
Kommunen mangler fortsatt uttalelser for ferdigattest
De prosjektansvarlige har ikke levert nødvendige uttalelser til kommunen innen fristen. Ifølge advokat Bjørn Jakobsen skal imidlertid papirene være på vei.

Publisert: 04.mai.2017 14:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Byggekonflikten i Solheimskvartalet:

SVA skrev i slutten av mars om beboerne i Solheimskvartalet som fryktet millionsmell for leiligheter som har stått nær ti år uten ferdigattest. Ifølge en rapport de har fått utarbeidet, har boligblokkene en rekke alvorlige avvik og mangler.

Intet svar

Siden den gang har ansvarlig søker Multiconsult ASA sendt inn søknad til kommunen om ferdigattest. Men så langt har ikke ansvarlig prosjekterende med kontrollansvar, Conto anlegg AS, sendt inn nødvendige uttalelser om forholdene i Solheimskvartalet.

De hadde frist 12. april.

- Vi har ikke fått noen svar fra Consto anlegg AS innen fristen, og vi vet ikke hvorfor, sier byggesaksbehandler Anja Hansen i Sør-Varanger kommune til SVA.

Ny frist

I et brev fra kommunen datert 26. april kommer det frem at kommunen har mottatt en søknad om ferdigattest for Solheimskvartalet fra ansvarlig søker Multiconsult ASA. I det samme brevet etterspør kommunen uttalelser fra Consto anlegg AS.

Kommunen skriver følgende:

"Ettersom det synes usikkert om tiltaket oppfyller plan-og bygningsloven med forskrifter, kan ikke bygningsmyndighet ta stilling til søknad om ferdigattest før uttalelsen til rapportene foreligger. Vi ber derfor om Deres uttalelse til tidligere forelagte rapporter."

Byggesaksbehandler Anja Hansen bekrefter innholdet i brevet.

- Den 26. april gikk det ut et brev til Consto der vi i kommunen etterspør en uttalelse om de rapportene som har kommet frem etter en befaring i Solheimskvartalet. I det brevet har de fått en ny frist, og den står til 12. mai, sier hun.

Usikker prosess

Dersom kommunen ikke skulle motta papirene innen fristen, sier Hansen at det ikke vil bli gitt noen ny frist. Hvordan prosessen da videre vil arte seg er Hansen usikker på.

- Dette må vi vurdere etterhvert. Det er en komplisert sak, så det er ikke opplagt hvordan og hva som vil skje videre, opplyser Hansen.

Uttalelse på vei

Men ifølge advokat Bjørn Jakobsen, som representerer byggherre Kube Eiendom og ansvarlig prosjekterende Consto anlegg AS, skal ikke det bli noe problem; for papirene skal være på vei.

- Den er på vei til kommunen. Grunnen til at det har tatt noe tid er en misforståelse mellom ansvarlig søker og prosjekterende og utførende part. Det var noen avtaler som gjorde at dokumentasjonsarbeidet ikke kom i gang når det skulle. Det er mange som skal være involvert og uttale seg i en slik sak. Samtidig er det en del å ta tak i når det gjelder en byggesak som for deres vedkommende ble avsluttet for mange år siden, sier advokat Jakobsen.

Overrasket

Advokat Eskild Freibu, som i denne saken representerer sameiet, mener det er overraskende at prosjekterende ansvarlig enda ikke har sendt inn dokumentasjonen.

- Jeg vet ikke noe mer enn det som fremgår av brevet fra kommunen. Det er vanskelig å si noe mer enn at man er overasket at prosjekterende ansvarlig i en så alvorlig sak ikke har sendt inn uttalelsene kommunen her har spurt etter, sier Freibu.

Han understreker imidlertid at dette aspektet er en sak mellom Sør-Varanger kommune, Consto anlegg AS og ansvarlig søker Multiconsult ASA, og hvor Sameiet Solheimskvartalet blir mer en observatør i denne sammenheng.

FAKTA OM SAKEN

  • Boligblokkene i Solheimskvartalet stod ferdig i 2007 og 2008
  • De skulle holde kravene til høyeste byggestandard etter TEK-97.
  • Søknad om ferdigattest ble ikke sendt inn.
  • Etter vann-og råteskader avdekket rapporter sameiet selv har hentet inn alvorlige feil og mangler ved byggene.
  • Avvikene og manglene skal ifølge rapportene gjelde bygningsfysikk og brannsikkerhet og være 21 totalt.
  • Reperasjonsskadene for de feil og mangler som er funnet er estimert til 12,1 millioner kroner ifølge advokaten til Sameiet i Solheimskvartalet, Eskild Freibu.
  • Consto anlegg AS er prosjekterende ansvarlig
  • Multiconsult ASA er ansvarlig søker for ferdigattest
  • KUBE Eiendom er byggherre

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no