14. okt
ORDFØRER: Cecilie Hansen.
 
Kommunen stiller med jaktlag igjen
Kommunen legger penger på bordet, og ordføreren håper å overtale fylket eller staten til å ta regninga senere.

Publisert: 04.sep.2015 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Sør-Varanger kommune jobber nå med å få på plass et kommunalt jaktlag for å ta seg av rovdyr som gjør skade. Det forteller ordfører Cecilie Hansen.

– Vi kan ikke lenger sitte på gjerdet og vente på at staten og fylket tar ansvar. I mellomtiden herjer bjørn i saueflokkene, og det er en tragedie for bøndene og lidelse for dyrene, sier hun.

Ordningen ble bestemt administrativt i kommunen. Ifølge Hansen setter de opp avtale med jegere på å ha et jaktlag tilgjengelig i en måned fremover.

De har allerede skadefellingstillatelse fra Fylkesmannen, i tillegg til lisensfellingstillatelsen som allerede eksisterer i Neiden.

– Vi har fått beskjed om at kommunen prøver med et kommunalt skadefellingslag fra lørdag av, sier Geir Østereng ved Fylkesmannen.

Kommunen tar også ansvaret for administrasjonen av jaktlaget, der bøndene ellers har hatt det når det har vært skadefelling denne beitesesongen. Tanken er at denne ordningen skal fortsette også neste år.

Ikke støtte

Kommunen får fremdeles ikke stats- eller fylkesstøtte til organisering av laget. Det er noe de vil fortsette å ta opp med fylkeskommunen og staten.

– Hvorfor har dere ikke gjort dette tidligere?

– Vi har forsøkt å få kontakt med de ansvarshavende myndighetene, men uten å ha fått resultat. Nå legger vi pengene på bordet, så får vi ta diskusjonen senere om hvem som tar regninga, konstaterer ordføreren.

Hun har ennå ikke oversikt over hvor mange penger det dreier seg om, da det beror på jaktlagets aktivitet. Hun vet heller ikke hva som skjer om kommunen ender med regninga.

– Det må vi ta om vi kommer dit, sier hun.

Oppløst tidligere

Det ble slutt på det faste interkommunale jaktlaget da statsstøtten forsvant. Kommunene fikk ansvaret for å håndtere organiseringen, men fikk ikke midler til dette.

Dermed ble jaktlaget oppløst tidligere i år, og bøndene måtte ty til frivillige jegere. Jegere som stilte opp fikk dermed bare betalt for sine egne utgifter.

– Så lenge det går utenom kommunen mottar ikke jegere godtgjørelse, som vanligvis er 1400 kroner per dag i fellingsforsøk, forteller Geir Østereng hos Fylkesmannen.

Det gjorde skadefellingen mindre effektiv.

– Flere jegere har ikke anledning, så da blir vi sittende, konstaterte sauebonde Bjørn Christiansen tidligere i uka.

Christiansen hadde håpet at det skulle hjelpe med GPS-halsbånd, som varsler ham om sauene slutter å bevege seg. Da var tanken at de skulle kunne dra etter bjørnen når den har drept en sau.

I praksis viste det seg imidlertid at det tar for lang tid.

– Det går gjerne både ett og to døgn før halsbåndet varsler, blant annet fordi bjørnen beveger på sauen, sier Christiansen.

Bøndene påpeker at de frivillige jegerne har gjort en god jobb, og de er veldig takknemlige for at folk har stilt opp.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no