10. des
NYE IDEER: Harald Sørensen ( fremst i midten) lot seg imponere av filosofien i breddeavdelingen til den spanske storklubben. (Foto: Privat).
 
Kompetente trenere og gode opplevelser
- Hvorfor skal vi ikke lønne utdannede trenerne i aldersbestemt fotball, spør Harald Sørensen. Etter en tur til Barcelona er han blitt mer overbevisst om at kompetanse må verdsettes.

Publisert: 19.nov.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

En ukes inspirerende oppgraderingskurs for UEFA B-lisens i Barcelona har gitt Sørensen noen nye ideer. Men hvor anvendelig de er i Finnmark, er et annet spørsmål. Sammen med 15 andre norske trenere besøkte de breddeavdelingen, Escola, i Barcelona og to bydelsklubber. Åtte av trenerne var fra Finnmark Fotballkrets. En Barcelona-kamp på Nou Camp styo også på programmet. Messi og co slo Granada 1-0.

Se hele spilleren

- Et gjennomgående inntrykk fra klubbesøkene er den profesjonelle organisering med betalte trenerne. Treningen av de unge utøverne hadde en tydelig metodikk og mål. Dessuten startet den taktiske skoleringen allerede med fem-seksåringer, sier Sørensen.

Han trekker også fram hvordan klubbene der i større grad organiserte utøverne inn i ulike nivå etter ferdigheter i motsetning til aldersgruppene i Norge.

- Spanjolene har mer fokus på å se og utvikle spillerne ut fra et helhetlig perspektiv. Her dreidde seg ikke bare om det teknisk/taktiske, men også fokus på motorikken, kreativitet, emosjonelle, persepsjon, relasjoner.

Gøy framfor å vinne

I Norge snakker en ofte om vinnerskalle som en forutsetning for å bli god. 

- Barcelona tonet ned vinneaspektet. Filosofien var heller å ha det gøy med ball og få en god opplevelse: «Like og lære framfor å vinne», var slagordet.

- De var heller ikke særlig opptatt av det vi kaller for angrep og forsvar. Fokus var å ha ballen i laget. Ballbesittelse var på en måte det beste forsvarsspillet. Motstanderen kan ikke lage mål så lenge en har ballen. Å holde posisjonen på banen er også en måte å spille forsvar på. Når laget mistet ballen, gjaldt det å vinne ballen tilbake straks med full intensitet. «Skape framfor å ødelegge», sier Sørensen.

Kompetanse må verdsettes

Sørensen mener at det er et tankekors at skolehverdagen i Norge er strukturert fra første skoledag av, mens en slik tankegang skal en helst ikke ha når det gjelder aldersbestemt fotball. Hvorfor skal vi ikke betale kompetente trenere for barn og ungdom likedan som vi betaler lærere på kulturskolen, spør han. Kanskje må vi tenke på en ny måte dersom vi skal utvikle gode utøvere i Norge. Inntrykkene og ideene fra Barcelona-oppholdet har han lyst til å dele med alle trenerne i Kirkenes IF.

- Så får vi se hvor mye av dette vi kan anvende i klubben vår og kanskje ta med inn i sportsplanene. Jeg mener vi må vurdere å ha en noe mer profesjonell tilnærming i aldersbestemt fotball. Vi må kanskje ikke være redd for å starte den taktiske skolereringen med de aller yngste, mener han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no