8. des
 
Komprimerer Vestleiren for fremtida
Hero har fått utvidet avtalen på Vestleiren minst til januar. Nå er de nesten ferdige med å klargjøre leiren for smalere drift.

Publisert: 19.okt.2017 18:00
Oppdatert: 19.okt.2017 17:43

5500 asylsøkere kom over Storskog i 2015, og størstedelen av dem var innom brakkene i Vestleiren. Nå i stillere tider er brakkene i stor grad på tur ut. Christian Wisløff i Utlendingsdirektoratet (UDI) kan ikke si hvor mange brakker som blir igjen. Men han slår fast at de satser på å få vekk de fleste.

– Vi tilpasser leiren slik at kapasiteten er redusert betydelig, men slik at de kan innkvartere folk på kort varsel, forteller UDI-enhetslederen.

Utvidet avtale

Hero, som driver Ankomstsenter Finnmark for UDI, hadde egentlig bare avtale med direktoratet ut november. Nå har de fått utvidet driftsavtalen slik at de også er der desember og januar. UDI har mulighet til å utvide avtalen i to måneder av gangen til og med mai, før de må inngå ny kontrakt.

På det meste var det over 40 ansatte i leiren, pluss politi, kommunalt helsepersonell og andre involverte. Det siste året har Hero bare hatt en håndfull ansatte i leiren i ren beredskap, og Ankomstsenter Finnmark har stort sett vært fritt for asylsøkere. Unntaket var de seks armenerne som krysset over i sommer.

Akkurat nå er det tre faste ansatte i leiren, inkludert leder Kent Richard Witzøe. Han mener likevel at de er klare til å ta imot asylsøkere på minutter, slik leiren er lagt opp.

– Vi har beredskapskontrakter med minst 25 tidligere ansatte.

Ombygging

Witzøe forteller at det lille mannskapet har hatt nok å gjøre med vedlikehold av leiren, takket være gammel bygningsmasse og behov for brøyting på vinteren. De siste par månedene har det også vært en hel del ombygging, med tanke på at flere av boligbrakkene forsvinner.

– Alt av kontorrigger skal bort, og vi har flyttet de første ankomst-venterommene fra rigg og inn på hovedbygget, forteller Witzøe.

Det gamle systemet var beregnet på å registrere og bespise hundrevis av asylsøkere på én gang. Nå som det behovet ikke har vært til stede på godt over et år, har en del rom blitt omgjort. Funksjonene i Ankomstsenter Finnmark skal være de samme, men nå mer komprimert.

TV-rom har blitt lager, de tidligere NOAS-kontorene og spiserom har blitt til venterom. NOAS-kontorene har blitt flyttet til det som tidligere var soverom. Og nedi kjellerrommene er det satt opp metervis med hyller, for å ta vare på klær og sengeklær som for tiden ligger i ti-femten containere. Containerne skal vekk, men frysecontainerne til asylsøkernes bagasje skal bevares.

De Hero-ansatte har selv flyttet kontorene sine til bygget midt i leiren. Varmen settes ned i hovedbygget bakerst i leiren for å spare penger – men Witzøe forsikrer at det varmes opp igjen fort ved behov.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no