5. des
FEIRER: Rørbua blir fredet på frigjøringsdagen 25. oktober. Fra venstre: Rådgiver Susanne Hagen (fylkeskommunen), Cathrine Paus (Fylkesmannen), Elisabeth Erke (Tana museum), Dagfinn Gjerde (Sør-Varanger kommune) og Tore Gundersen (fylkeskommunen) har kommet langt med planleggingen.
 
Kongen invitert, Lavrov har sagt ja
Finnmark fylkeskommune står for feiringen av frigjøringsjubileet og fredning av Rørbua, det første frie administrasjonsbygget i Norge i 1944. Det hele starter på Litza og avsluttes i Bjørnevatn.

Publisert: 11.jun.2014 15:20
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Norges første frie flagg etter okkupasjonen ble heist på Rørbua 25. oktober 1944. Det var lærer Nik. Vorren som heiste flagget som tilhørte Arne Hansen, han hadde gjemt det unna under okkupasjonen.

Demokrati

Dagen etter samlet noen av medlemmene fra kommunestyret som ble valgt i 1937 seg i Rørbua og startet nytt kommunestyre. To møter ble holdt i Rørbua, som da ble kalt badehuset, og de første som møtte var Sigurd Husand, Johan Arnt Olsen, Ivar Viken og Nik. Vorren.

Denne historiske hendelsen er det som har gitt støtet til at bygningen nå er under restaurering for å bli offentlig fredet av Riksantikvaren under frigjøringsjubileet. Nøyaktig 70 år etter at Den Røde Arme kom til Bjørnevatn som frigjørere.
På denne måten feirer man ikke bare frigjøringen, men markerer også at det er 200 år siden Norge skrev sin egen grunnlov og begynte ferden mot å bli et fritt og selvstendig land.

I første omgang er det satt av fire millioner kroner til å sette i stand vegger utvendig, tak og konstruksjoner innvendig. Siden bygget er fredet av Riksantikvaren vil det komme årlige bevilgninger til å sette bygget ytterligere i stand. Eieren, Tschudi, har også ytret interesse for å kunne bruke deler av bygget når det blir ferdig.

Prominente gjester

– Det kommer til å bli et stort arrangement her utenfor Rørbua og tunnelen, sier avdelingsleder Tore Gundersen. På talerlista står fylkesordfører Runar Sjåstad, ordfører Cecilie Hansen, utenriksminister Børge Brende og utenriksminister Sergej Lavrov. Scene Finnmark skal stå for kulturinnslag og vil bygge en stor scene, og det vil bli musikk ved Kirkenes skolemusikkorps og Divisjonsmusikken i Harstad.

– Kongen er også invitert, men vi har ikke fått svar ennå, sier Gundersen.
– Men vi håper selvsagt at han kommer. Lavrov har sagt ja, men vi vet ikke hundre prosent sikkert om han kommer. I tillegg er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide med i programmet på Litza i forkant, men vi vet ikke om hun blir med til Bjørnevatn. Hvis alle disse kommer, skal vi få litt å stå i med, ler Gundersen.

Start på Litza

Hele programmet til fylkeskommunen starter med ekskursjon til Litza 22. oktober, med kransenedleggelser, åpning av utstilling og kulturinnslag, og deretter en stor norsk-russisk konferanse med en rekke foredragsholdere og spennende temaer. Flere professorer og forskere fra Norge og Russland vil sette søkelyset på mange problemstillinger i forbindelse med krigen, frigjøringen og etterkrigstiden.

Blant foredragsholderne er også forfatter og journalist Alf R. Jakobsen, som nylig har gitt ut boka Miraklet på Litza. Bokverket Det assymetriske naboskapet 1814-2014 vil også bli presentert på seminaret som vil vare hele 23. og 24. oktober.

Teater

Sør-Varanger kommune er selvsagt også med på arrangementet 25. oktober. Foreløpig har man planlagt å ha et åpningsarrangement på torget, kransenedleggelser på Krigsmødremonumentet og Russemonumentet, taler i Bjørnevatn ved Grubebyens venner, gaveoverrekkelse til Kongen, kafe i Sentralhallen, forestillingen Vodka, vann og Glasnost ved Samovarteateret og konsert med Kirkenes skolemusikkorps, Divisjonsmusikken og Nordflåtens orkester. Søndag vil jubileet bli markert med flere kransenedleggelser og gudstjeneste i Neiden.
Siden de sovjetiske styrkene stoppet og snudde i Tana, vil det også her bli stor feiring samme helg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no