22. okt
ÆRES: Lege ved Kirkenes sykehus, Airazat M. Kazaryan, tildeles Kongens gullmedalje.
 
Kongens gull til kirkeneslege
Airazat M. Kazaryan ved Kirkenes sykehus hedres for forskning på høyintens ultralyd for behandling av ondartede svulster.

Publisert: 04.jul.2014 14:32
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Kongens gullmedalje gis hvert år til en yngre forsker. Kazaryans forskning har bidratt til å plassere det kirurgiske miljøet på verdenskartet.

- Det er en meget hyggelig nyhet. Denne verdsettelsen av forskningsinnsatsen er høyst oppmuntrende, sier Kazaryan.

Airazat M. Kazaryan er lege ved kirurgisk avdeling på Kirkenes sykehus og spesialiserer seg til å bli kirurg. Han har jobbet ved Kirkenes sykehus siden mars 2014.

I 2013 disputerte dr. Kazaryan med avhandling "New Minimally Invasive Techniques in the Treatment of Patients with Lesions in the Liver: Laparoscopy and Extracorporeal High Intensity Focused Ultrasound." Airazat var så heldig å få de norske pionerene innen skånsom kirurgi som veiledere; professor Bjørn Edwin, professor Erik Fosse og dr. Per Kristian Hol.

Kikkhullskirurgien (Den laparoskopiske kirurgien) har hatt en bemerkelsesverdig utvikling helt fra den for alvor kom på banen for om lag 20 år siden. Imidlertid har kun noen få ekspertmiljøer i verden rutinemessig tatt i bruk laparoskopi ved sykdommer som hører til lever og galleveiene.
Påvisningen av at bruk av laparoskopiske teknikker ved behandling av tykktarmskreft med spredning til leveren er forbundet med høy overlevelse og lavt tilbakefall, er blant dr. Kazaryans viktigste bidra, skriver Finnmarkssykehuset i en pressemelding.

Skånsom kirurgi

En forsker jobber normalt i flere år før de disputerer. Underveis i forskningen er det et krav om at forskeren skal publisere artikler i fagtidsskrifter. Kazaryan har vært hovedforfatter for flere artikler som handler om en skånsom kirurgisk metode, som kalles laparoskopi.

Prismottakelse og gallamiddag

Kazaryan vil motta prisen under årsfestseremonien i Universitetet i Oslos (UiO) aula i september, med påfølgende gallamiddag i forbindelse med UiOs årsfest. Dette hedersbeviset gjør også at Kazaryan kan søke om audiens hos Kongen.
H. M. Kongens gullmedalje blir årlig utdelt til «en fremragende, yngre forsker for et vitenskapelig arbeid bedømt ved Universitetet i Oslo». Reglementet sier at «arbeidet må være anerkjent som et virksomt bidrag til fagfeltets forskningslitteratur».

Dr. Kazaryan er født i Jerevan i Armenia i 1977. Han ble utdannet ved Moskva medisinske akademi i 2001, hvor han startet sin akademiske og kliniske karriere. Han flyttet til Norge i 2007 da han ble utnevnt til stipendiat ved Intervensjonssenter, Rikshospitalet i Oslo.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no