10. des
SKAP: Alle våpen som er i privat eie skal være innlåst i godkjent våpenskap. (Arkivfoto).
 
Kontrollerer våpen
Politiet har satt i gang kontroll av våpen og våpenskap hos eiere av våpen i Sør-Varanger.

Publisert: 22.feb.2014 15:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

I Sør-Varanger er det 1875 våpeneiere. Alle disse må kunne påregne å få kontroll hjemme hos seg i tiden som kommer.

- Denne uken har vi gjort kontroll av ti våpenskap. Kontrollene kommer til å pågå hver uke framover mot sommeren, sier operativ leder Einar Ingilæ ved Kirkenes politistasjon.

Fast adresse

Fristen for anskaffelse av våpenskap var 1. juli 2010. Det var krav om våpenskap fra første våpen. Uregistrerte hagler som er anskaffet før registreringsplikten skal også oppbevares i våpenskap.

- Vi forutsetter at våpenet oppbevares i godkjent våpenskap på våpeneierens faste adresse. Våpnene kan kun oppbevares hos andre enn eieren der spesielle vilkår er til stede og ikke utover ett år av gangen, sier Ingilæ.

I våpenloven heter det at det ikke er adgang til å oppbevare våpen i ubebodd hytte eller hus, frittstående garasje eller uthus eller kjellerboder i tilknytning til fellesarealer i boligsameier eller borettslag. Våpenet skal være tømt for ammunisjon under oppbevaring. Politiet stiller strenge krav til vandel for de som skal ha våpen. Det er ingen menneskerett å ha våpen. Terskelen for å inndra våpen er svært lav. Eksempel på hva som kan føre til inndragning er for eksempel rusmisbruk, volds- og ordensforstyrrelser, eller andre former for straffesaker som en person påfører seg.

Varsel i brev

Alle våpeneiere varsles i brev 48 timer før kontrollen.

- Her vil det bli oppgitt tidspunkt for inspeksjonen, sier Ingilæ.

- Vi forventer at dette er noe som er i orden og at de som har våpen følger våpenloven, på lik linje med at den som har førerkort følger trafikkreglene. At vi foretar kontroll er for å forvisse oss om at våre forventninger er korrekte og dersom noen ikke har dette i orden, så har de en mulighet til å ordne dette når de får et forhåndsvarsel.

- Kontrollen som blir foretatt er i medhold av forvaltningsloven og da kreves det at vi gir forhåndsvarsel, sier Ingilæ.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no