15. okt
PROGRAMMET: Jonas Karlsbakk, Guro Brandshaug, Arve Tannvik og Kim Stenersen får på plass de siste detaljene i konferanseprogrammet.
 
Kovtun takker igjen nei til Kirkenes-konferansen
Murmansk-guvernøren sender i stedet første viseguvernør Aleksej Tjukavin.

Publisert: 11.des.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

- Vi fikk ingen begrunnelse, sier leder for Kirkenes Næringshage, Guro Brandshaug og legger til at da svaret fra Murmansk kom var det ikke gitt informasjon om at Norges utenriksminister Børge Brende åpner konferansen. Dermed er det ikke mulig å si om avslaget henger sammen med tidligere opplevelser på Kirkenes-konferansen.

Brende hadde veldig harde utfall mot Russland under konferansen i 2014 da Marina Kovtun var til stede. Noe som igjen førte til krasse reaksjoner fra næringslivet i Sør-Varanger som mente det for samarbeidet sin del hadde vært smartere å holde en penere tone. Børge Brende dempet seg da sist februar. 8. februar neste år holder han igjen konferansens åpningsforedrag, men da altså med første viseguvernør Aleksej Tjukavin til stede i salen.

Prestisje

Kirkenes-konferansen fyller ti år i februar.

- Og jeg mener vi har et veldig godt program, kanskje det beste vi har hatt noen gang, sier Arve Tannvik som har vært med på å bygge opp konferansen helt fra starten.

Det er nå Kirkenes Næringshage, Barentssekretariatet og Sør-Varanger kommune som samarbeider om arrangementet.

På ti år har Kirkenes-konferansen rukket å bli et prestisjearrangement der det er rift om plassene. Begrensningene i Thons konferansesal gjør at maksimalt antall deltakere er 310, og da hjelper det ikke å vifte med «fine» titler i forsøk på å komme seg med i siste liten.

Gourmetmåltid

Brandshaug beskriver konferansen som en fin miks av politikk, næring og samfunn. Spesielt for årets arrangement er at det blir en skikkelig gourmet jubileumsmiddag. Det serveres fem retter i regi av Nobus tidligere sjefskokk Øyvind Næsheim som har med seg japanske - og meriterte - Hideiko Endo.

Middagsgjestene får også med seg en god los gjennom måltidet, nemlig Arve Hjeltnes. To lokale matprodusenter, Norway King Crab og Finnmark Rein, presenteres underveis i middagen.

Kirkeneskonferansen holdes ondag 8. februar og torsdag 9. februar, samtidig med festivalen Barents Spektakel.

- Vi har treårige avtaler med hotellene, og har reservert alt vi kunne få tak i av hotellrom, forteller arrangørene.

Bør nordområdepolitikken fornyes?

Utenriksminister Børge Brende holder altså åpningsforedraget, mens første viseguvernør Aleksej Tjukavin har tittelen: «Utviklingen av nordområdepolitikken sett fra russisk ståsted» på sitt foredrag. Finlands tidligere statsminister Paavo Lipponen tar for seg Finlands økonomiske utvikling i nord, og styreleder Sergej Petrovitsj i Barentsrådet foredrar om Barents som modell for internasjonalt samarbeid.

Stortingsrepresentant, og kandidat til vervet som president for Sametinget, Helga Pedersen spør om det er behov for fornyelse i nordområdepolitikken. Resten av konferansen er delt inn i bolker: Verden reiser mot nord. Grenseoverskridende olje- og gassutvikling. Realisering av mulighetsrommet i nord og Bærekraftig utvikling.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no