12. des
TRENGER HJELP: Stadig flere, også i Sør-Varanger, trenger økonomisk hjelp fra det offentlige til livsopphold. (Illustrasjonsfoto Tor Sandø)
 
Kraftig økning i utbetalinger til sosialhjelp
Sør-Varanger kommune betalte ut til sammen 7,8 millioner kroner i økonomisk drahjelp til 285 innbyggere i fjor. Dette er en økning på hele elleve prosent bare det siste året.

Publisert: 07.okt.2014 14:40
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Det har vært et solid hopp i utbetalingene til sosialhjelpmottakere. Sør-Varanger har rapportert at kommunen bidro med 7.841.000 kroner i økonomisk sosialhjelp til innbyggerne sine i fjor.

Økning

Summene det er snakk om innebærer brutto utbetaling, og inkluderer både bidrag og lån til mottakerne. Refusjoner fra staten eller tilbakebetaling av lån er ikke registrert i denne statistikken, som er hentet fra Kostra-tabellene hos Statistisk sentralbyrå.

Året før var utbetalingene på 7.063.000 millioner kroner i Sør-Varanger, og dette betyr at beløpet har vokst med 778.000 kroner i løpet av fjoråret. Det er en vekst på elleve prosent.

Hele landet

Det var en kraftig vekst over det meste av Norge i løpet av fjoråret. Totalt ble det utbetalt drøyt 5,1 milliarder kroner i økonomisk hjelp til trengende i Norge. Dette er så mye som 13,8 prosent mer enn året før, noe som må sies å være særdeles stor økning på landsbasis. Faktisk større enn det vi ser her i Sør-Varanger. Arbeids- og sosialdepartementet opplyser til SVA at den store økningen i all hovedsak skyldes økningen i antall sosialhjelpmottakere.

- Det var 120.800 personer som mottok sosialhjelp, og dette er omlag 6.000 flere enn året før. Dermed er antallet tilbake på 2006-nivå, forteller Trond Rasmussen, seniorrådgiver i departementet.

- I tillegg har det vært en viss økning i gjennomsnittlig utbetaling. Årsakene til dette er sammensatte og vi har ikke noe klart svar på hvorfor det har økt. Sosialhjelp er en behovsprøvd ytelse der nivået på stønaden vurderes i hvert enkelt tilfelle, og dermed kan mange forhold påvirke utmålt stønad, forklarer han.

Flere mottakere

De samme rapportene forteller at det var totalt 285 personer fra Sør-Varanger som mottok økonomisk hjelp i fjor (bidrag og lån). Dette er hele 54 flere enn året før, som betyr en lart større vekst i antall mottakere enn det som er normalt.

Regjeringen er, i følge statssekretær Torkil Åmland (Frp), opptatt av at sosialhjelpmottakere i størst mulig grad skal bli i stand til å forsørge seg selv, også i Sør-Varanger.

- Forslaget om aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere som nylig har vært på høring, er ment å bidra til dette. Et trygt og fleksibelt arbeidsmarked som sikrer lav arbeidsledighet og bidrar til høy sysselsetting, vil også bidra til at færre får behov for sosialhjelp, poengterer han.

I hele Finnmark ble det brutto utbetalt totalt 82,8 millioner kroner i fjor, som er 16 prosent mer enn ået før. Totalt 2 800 personer fra Finnmark fikk den aktuelle hjelpen i 2013.

Alta hadde flest sosialhjelpsmottakere med 699.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no