8. des
FRIGITT: Universitetet i Oslo har nå frigitt det gjenværende skjelettmaterialet og starost (daglig leder) Oiva Johannes Gregesioff Jarva i St Georgs kirkeforening i Neiden håper med det at skjelettfloken skal få en snarlig løsning. (Arkivfoto).
 
Krangler om 21 skjelettskjebner
Krangelen fortsetter om skjebnenene til de 21 bortførte skjelettene som i 2014 havnet i en monter i Oslo.

Publisert: 11.des.2016 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Ingen kan forklare hvorfor de ikke ble lagt i en fellesgrav på Svanvik kirkegård slik planen var i 1958. I 2014 ble det spekulert i at to professorer stjal de 21 skjelettene fra en skoltesamisk kirkegård i Pasvik.

ABC Nyheter skrev i oktober 2014 at presten Jan Gunnar Bjålie krevde at de avdøde ble lagt i vigslet jord. Bjålie er leder for Institutt for medisinske basalfag i Oslo.

- Det er jo en litt underlig situasjon, sa han.

Gravholmen

Bjålie var i 2014 på befaring på øya Gravholmen i Pasvik sammen med Sametinget. Her ble det forsøkt å avklare skjebnen til de 21 skjelettene som ble gravd opp i 1958 og 1959, men som nå ligger i kjelleren på hans institutt i Oslo.

- En del materiale ble tatt med til Oslo, undersøkt og beholdt der, fastslo instituttleder Bjålie til ABC nyheter.

Verken han eller noen andre kan dokumentere hvorfor og hvordan de avdødes hodeskaller og annet materiale havnet i et monter i hovedstaden. Gravene ble åpnet fordi man trodde den ligge holmen i Pasvik ville bli satt under vann. Det skjedde ikke og utgravningsplassen kan ennå besøkes.

Nå er det kommet fram i et brev fra Universitetet i Oslo (UiO) at humanosteolog Johan Torgersen fra UiO ble tilkalt (antakelig fra Tromsøs side) og tok med seg de 21 skjelettene tilbake til Oslo for nærmere undersøkelser. På forhånd hadde ansatte ved Tromsø museum innhentet samtykke til undersøkelsene fra skoltesamene i Sevettijärvi, men da under forutsetning av at skjelettene ville bli gjenbegravd etter undersøkelsen. Skjelettene ble sendt tilbake og gjenbegravd, men noe skjelettmateriale fra 21 individer (20 kranier og noen lemmeknokler fra 16 individer) ble beholdt på Anatomisk institutt. Det er dette det som nå søkes returnert og gjenbegravd.

Prosessen rundt tilbakeføringen og gjenbegravelsen i Neiden, som fant sted i 2011, utgjør på enkelte måter en parallell til den aktuelle henvendelsen om levningene fra Gravholmen i Pasvik.

Nær løsning?

Nå kan det hende at den langvarige skjelettfloken nærmer seg en løsning. Ifølge et brev fra Arkimandritt og forstander for St. Georgs kirkeforening i Neiden og prest for Den ortodokse kirke i Norge, Johannes Johansen og Starost (daglig leder) for St. Georgs kirkeforening i Neiden, Oiva Johannes Gregesioff Jarva, til Sametinget er skjelettene nå frigitt.

- Universitetet i Oslo har frigitt det gjenværende skjelettmateriale for gjenbegravning og professor Per Holck som arbeider nærmest skjelettsamlingen uttalte i 2014 at han ikke kjenner bakgrunnen for at det fortsatt er her. Imidlertid ble spørsmålet om tilbakeføringen forelagt Sametinget i Norge som på forunderlig vis hevder at tilbakeføring ikke haster. Den ortodokse kirke i Norge ser derimot fram til at lemninger av det skoltesamiske miljøet i Pasvik endelig kan bli gjenbegravet i vigslet jord. Bare slik kan vi hegne om våre døde slektninger og som griper direkte inn i den ortodokse kirkes trosanliggende, skriver Johansen og Gregesioff Jarva i brevet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no