6. des
SLIPPEN: "Slippen" i Bugøynes, der det etter år med skipsindustri sannsynligvis er forurenset i grunnen. Dette vil Fylkesmannen ha undersøkt. Men hvem skal betale?
 
Krangler om miljøansvar
Fylkesmannen mener FeFo som grunneier må sjekke mulig forurensning etter skipsverftsdrift i Bugøynes. FeFo mener det er urimelig og nå havner saken i Miljødirektoratet. Også dagens bruker av tomta kan bli involvert.

Publisert: 01.okt.2013 17:41
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Det var i desember i fjor at Fylkesmannen i Finnmark vedtok at FeFo må ordne opp. De ga pålegg om miljøundersøkelse og kartlegging både på land og i sjø etter årtier med skipsverftsdrift på «Slippen» i Bugøynes. FeFo klaget, men nå opprettholder Fylkesmannen vedtaket sitt. Og nå må Miljødirektoratet bestemme hvem som har rett.

Skipsverft

Fylkesmannen sier de har konkret og begrunnet mistanke om at verftseiendommen er delvis sterkt forurenset på land og i tilliggende sjøareal og mener det er nødvendig å gjennomføre miljøtekniske undersøkelser.

- Forurensningsmyndigheten kan velge å rette et pålegg til en grunneier, selv om grunneieren ikke er den som har forårsaket forurensningen, skriver seksjonsleder hos Fylkesmannen, Stig Moen.

FeFo har også tatt opp dette i klagen og mener at myndighetene bør rette pålegg om opprydding mot den part som peker seg ut til å stå nærmere til å foreta effektive tiltak.

- Det kan være myndighetsmisbruk å rette pålegg til en grunneier, skriver FeFo.

- Innenfor kretsen av flere mulige ansvarlige står Fylkesmannen relativt fritt til å velge hvem et pålegg om utredningsplikt og miljøundersøkelse skal rettes mot. Pålegget kan ikke lenger rettes mot to av de hovedansvarlige og opprinnelige forurensere, Brødrene Hovde AS og Varanger Maritim AS, som begge gikk konkurs. Fylkesmannen valgte derfor å rette nytt pålegg til grunneieren, FeFo, skriver Moen.

Arctic Offshore AS har kjøpt festeretten på eiendommen og leier den ut til Villa Arctic. Men det er FeFo som er grunneier av eiendommen.

Feil forutsetninger

FeFo klaget på at Fylkesmannen har lagt feil forutsetninger til grunn for vedtaket.

FeFo mener at de ikke har tilstrekkelig rådighet over verftseiendommen etter salget av festeretten til Arctic Offshore. Det vises i klagen til at hovedregelen ved salg av eiendom er at den nye eieren skal bære det fulle ansvaret ved kjøp av forurenset grunn og at denne regelen også skal anvendes ved salg av festeretten og festet eiendom.

- FeFo har ikke hatt anledning til å inngå festeavtale med tidligere eiere, fordi de eksisterende festekontraktene ble overført fra Statskog da FeFo overtok forvaltningsansvaret i 2006. Det er uberettiget at vi skal lide for manglende oppfølging. FeFo mener at pålegget bare kan rettes så langt ut i sjøen som eiendomsgrensen går, ut til marbakken eller til to meters dybde, heter det i klagen.

Etter en ny helhetsvurdering velger Fylkesmannen å holde fast på tidligere vedtak.

- Selv om FeFo mangler både bruks- og råderett, kan de likevel sies å ha et ansvar som grunneier. Saken sendes til Miljødirektoratet til endelig avgjørelse. Parallelt vil vi også oversende et varsel til Arctic Offshore om pålegg om mljøundersøkelse, skriver seksjonsleder Moen.

Tredjepart

Daglig leder Trond Haukanes i Arctic Offshore ønsker ikke å si noe særlig om denne saken nå.

- Slik vi ser dette er dette en sak mellom FeFo og nå Miljødirektoratet. Vi er en tredjepart i denne saken og stiller oss avventende til det som skjer, sier Haukanes.

- Slik saken er nå er det tidligere eier som har forurenset grunnen. Vi forholder oss i øyeblikket som en tredjepart som fester grunnen av FeFo og avventer hva som skjer med klagebehandling hos Miljødirektoratet, sier Haukanes.

Advokat Håvard Aagesen, som har jobbet med denne saken hos FeFo, var mandag ikke tilgjengelig for en kommentar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no