18. okt
ULOVLIG: Terje Hansen mener det er ulovlig å nekte folk å betale med kontanter på legesenteret.
 
Krever å kunne betale kontant
Tidligere lokalpolitiker Terje Hansen viser til norsk lov og krever at praksisen med å nekte å ta imot kontanter på Kirkenes legesenter oppheves.

Publisert: 21.mar.2013 16:10
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Hansen har sendt et brev til Sør-Varanger kommune ved ordføreren der han ber kommunen vise til hvilken hjemmel de har for at folk ikke skal kunne betale med kontanter på Kirkenes legesenter.
– Dette skaper mye frustrasjon hos eldre pasienter som ikke bruker kortterminal og dermed gjerne betaler kontant, sier Terje Hansen.

- Ufattelig

Den tidligere politikeren mener praksisen ved legesenteret burde fått internasjonal oppmerksomhet.
– Jeg har reist mye rundt i verden, men har nok aldri opplevd at kontanter ikke er godtatt som betalingsmiddel. Da er det mer vanlig at noen butikker ikke tar kort, sier han.
Hansen viser til sentralbanklovens paragraf 14, som omhandler lovlige betalingsmidler i Norge.
– Jeg kan ikke tolke denne paragrafen på noen annen måte enn at både mynter og sedler er aksepterte betalingsmidler i dette landet. Den eneste begrensing jeg ser er at ingen er pliktig til å ta imot mer enn tjuefem enheter av hver enhet.
– På legesentret får du imidlertid ikke betalt med så mye som ei eneste krone, sier Terje Hansen.
Slik han ser det kan det bare være av makelighetshensyn at senteret ikke tillater kontanter i kassa.

Dyrere

Et annet poeng Hansen trekker fram er at det er fordyrende i de tilfellene der kunden får utlevert en giro til betaling i bank.
– Er du kunde i DnB eller Postbanken blir gebyret på 35 kroner. Bruker du annen bank bli gebyret på 75 kroner.
Dette bekreftes av Kristoffer Mienna, ansatt på postkontoret, som også kan foretelle at det etter 1. mai heller ikke blir kort veg fra legesenteret til posten for å betale.
– Da må pasienter, som vil betale giroen i Posten dra ned til REMA 1000 og Post i butikk.

Støtte

Hansen får hundre prosent støtte fra ekteparet Kornelia (91) og Arvid Pedersen (82).
– Det kan jo ikke være egne regler her på legesenteret for hvordan man skal betale for legetimen eller prøver, sier Arvid.
Han vet at mange eldre gjerne skulle sett at de fikk betale med kontanter.
– Det er ingen tvil om at noen eldre har problemer med å bruke kort, og jeg vil på det sterkeste oppfordre legesenteret til å snu i denne saken.
Kornelia er enig med Arvid, og kan ikke skjønne hvorfor det skal være så vanskelig å la kundene få betale med nettopp kontanter.
– Det skulle vel ikke være så mye ekstraarbeid, mener hun.

Hensiktsmessig

Styreleder i Kirkenes legesenter, Wenche Karlsen, sier at de har fått ekstremt få klager, og at ordningen er hensiktsmessig for dem.
– At vi idag kun benytter kort betyr besparelser for våre helsesekretærer, som får mer tid til pasientretta arbeid, sier Karlsen til avisa.
– Hvis det er riktig, som Terje Hansen hevder, at det er ulovlig å nekte å ta imot betaling, hva gjør dere da?
– Loven kan nok tolkes på flere måter og styret så på denne saken da de fattet vedtaket om kun kort i kassa. Nå er det jo slik at vi ikke nekter å ta imot betaling dersom pasienten har nøyaktig beløp. Det er vekslepengene som har vært problemet.
Hvis det viser seg at dette er ulovlig vil vi selvsagt ikke gå imot norsk lov, og må se på saken påny.

– Kan kreve å betale kontant

Fungerende direktør i avdelinga for kontant betalingsmiddel i Norges bank, Leif Veggum, sier at forbrukerne ifølge loven kan kreve å gjøre opp for seg med mynter og sedler.
Eggum ønsker ikke å uttale seg spesifikt om hvorvidt Kirkenes legesenter bryter loven ved ikke å ta imot kontantoppgjør. Hans uttalelse er derfor på generelt grunnlag i forhold til lovverket.
– Ifølge sentralbankloven er det imidlertid slik at mynter og kontanter er det vi kaller tvungent betalingsmiddel, og Finansavtaleloven fastslår at forbruker kan kreve å betale for seg med tvungne betalingsmidler på betalingsmottakerens forretningssted, sier Veggum.
I særlige tilfeller kan det tenkes at betalingsmottaker har et reelt behov for oppgjør med annet enn kontanter, dersom forbrukeren skal få kjøpt en vare. Veggum viser til Justisdepartementet når det gjelder nærmere tolkning av Finansavtaleloven og hvilke unntak som eventuelt kan finnes.

Godtar

På Kirkenes sykehus kan pasientene gjøre opp for seg med kontanter.
Sekretær Stine Fiskebeck tar hver morgen fram kassa sammen med sin kollega i resepsjonen.
– Idag betaler de aller fleste med kort, men det er selvsagt noen, spesielt eldre, som betaler med kontanter. Og det går helt uten problemer, sier Fiskebeck.
Hun og kollegene får imidlertid stadig spørsmål om de kan betale kontant på det hun tror er på bakgrunn av ordninga på legesenteret.
Vurdering
Ordfører Cecilie Hansen hadde tirsdag ikke fått lest brevet fra Terje Hansen. På bakgrunn av opplysninger fra SVA, uttaler hun seg allikevel.
– Hvis det viser seg at det er ulovlig å nekte noen å betale kontant, vil vi selvsagt se på saken på nytt, og sørge for at vi yter de tjenester vi er pålagt. Også i forhold til hvordan folk kan betale for kommunale helsetjenester.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no